Уряд Туска звільнив керівників державних ЗМІ: TVP припинила мовлення

18:50, 20.12.2023
Уряд Туска звільнив керівників державних ЗМІ: TVP припинила мовлення

Одразу припинили мовлення станції TVP Info та TVP3, однак є сигнали TVP1 та TVP2. (OleksSH / Shutterstock.com)

Новий міністр культури та національної спадщини Бартломей Сенкевич з уряду Дональда Туска звільнив керівництво суспільних ЗМІ країни та призначив їм наступників.

 

Після цього суспільна телекомпанія TVP Info припинила мовлення.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пише Polskie Radio та інші польські ЗМІ у середу.

 

Звільнено чинних голів правлінь Telewizja Polska, Polskie Radio та PAP, а також наглядових рад цих компаній. Менш ніж за годину після публікації заяви припинили мовлення станції TVP Info та TVP3 (однак є сигнали TVP1 та TVP2).

 

Заважимо, що міністерство культури Польщі володіє 100% акцій TVP, PR і PAP. В уряді заявили, що діяли за законом, на підставі положень Кодексу господарських товариств.

 

Напередодні Сейм Польщі ухвалив постанову «Про відновлення правового порядку, неупередженості та надійності суспільних ЗМІ та Польського агентства преси». За це проголосували 244 депутати (84 були проти, 16 утрималися).

 

Проєкт постанови подали депутати від партій «Громадянська коаліція», «Польська народна партія», «Польща 2050» і «Лівих». Його автори заявили, що стан суспільних ЗМІ у Польщі «неприйнятний для більшості суспільства». Керівник канцелярії прем’єр-міністра Польщі Ян Грабєц заявив, що «полякам, як і обіцяли, повертають громадські медіа».

 

Тим часом під штаб-квартирою мовника TVP депутати від опозиційної партії «Право і справедливість» організували акцію протесту проти дій уряду, назвавши їх незаконними. До самого офісу прибули голова партії Ярослав Качинський та експрем'єр Матеуш Моравецький.

 

Кшиштоф Чабанський, президент Національної медійної ради, заявив про незаконність дій влади та застеріг «всіх, хто вживає будь-яких дій на Telewizja Polska на основі цих незаконних рішень від кримінальних наслідків». Він додав, що зупинка мовлення TVP Info має розслідуватися прокуратурою.

 

Депутат від партії «Суверенна Польща» Марцін Романовський подав заяву до прокуратури щодо захоплення штаб-квартири TVP. На його думку, міністр культури Сенкевич перевищив свої повноваження.

 

За даними ЗМІ, замість новинного блоку на TVP показували блок з мелодією та логотипом TVP1. Потім, за розкладом, мала транслюватися програма «Агробізнес». Програма почалася, але у студії несподівано з’явився ведучий новин Адріан Борецький. Він встиг сказати:

 

«Програму TVP Info вимкнено. Новини також мали розпочатися одразу о 12. Вони теж не почали нормально. Такого ще не було в історії Польщі. Польські ЗМІ, мабуть, просто захопили... ».

 

Сигнал TVP Info та сайт TVP Info були вимкнені, проте журналісти мовника заявили, що продовжуватимуть трансляцію, використовуючи приміщення каналу TV Republika.

 

Як повідомляла «УМ», новообраний уряд Туска офіційно склав присягу у президентському палаці у Варшаві та розпочав свою роботу тиждень тому.