Запалимо свічки пам’яті: Зеленський звернувся з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів

10:31, 25.11.2023
Запалимо свічки пам’яті: Зеленський звернувся з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів

Зеленський закликав як завжди, в останню суботу листопада рівно о 16-й годині, запалити свічки пам’яті. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів у останню суботу листопада.

 

За його словами, йдеться про трагедію, де не лише мільйони вбитих, а й мільйони ненароджених.

 

Як інформує Україна молода, звернення глави держави оприлюднено на сайті Офісу президента 25 листопада.

 

«Щороку наприкінці листопада ми відчуваємо холод і мороз по шкірі… Холод усередині наших сердець, коли всіх нас об’єднує важка дата – четверта субота листопада. День пам’яті жертв голодоморів. Коли ми відчуваємо великий біль і гнів водночас. Від неможливості забути, зрозуміти й тим паче пробачити жахливі злочини геноциду, який пережив український народ у ХХ столітті.

 

Чоловіки, жінки, діти. Мільйони невинних і замордованих. Незлічені та незліченні. Незлічені тоді. Коли у графі «причина смерті» писали що завгодно, окрім правди. Бездушно «списували» людей тисячами, не вважали за потрібне рахувати, не вважали людей людьми. Незліченні загалом. Скільки їх, заморених голодом, просто падало в полі, на дорозі, у себе на подвір’ї? Скількох не знайшли? Скількох не шукали? Коли вожді мали одну потребу – щоб усі мовчали, а рідні не мали ні змоги, ні сил шукати й доводити правду, а далі – шукати вже було нікому. Скільки їх?», - сказав президент.

 

На його думку, точної відповіді на це питання ніхто не знає.

 

Відтак Зеленський наголосив на інших запитаннях: як можна хотіти вбити цілий народ, стерти цілу націю? Як можна відбирати в людей останнє? Останні харчі, останні засоби до існування, останню надію на життя й шанс на порятунок.

 

І акцентував: «Нормальні люди не здатні цього уявити й збагнути. Але є те, що ми точно знаємо. Нас прагнули винищити, упокорити, замордувати. Не змогли. Від нас хотіли приховати правду й замовчати страшні злочини назавжди. Не змогли. Нас хотіли заплутати, ввести в оману, зробити так, щоб ми не вірили, сумнівалися, не пам’ятали, а тому пробачили. Не змогли. І сьогодні з глибоким сумом, повагою ми вшановуємо пам'ять про мільйони наших людей».

 

Глава держави закликав сьогодні, як і завжди, рівно о 16-й годині, запалити свічки пам’яті.

 

«Хтось із маленьких українців побачить цю свічку вперше. Запитає про неї. І ми розкажемо їм історію. Ця свічка розповість їм історію, яку вони повинні знати, пам’ятати, передавати своїм дітям і онукам. А ті – своїм дітям і онукам. І допоки ми будемо запалювати цей вогонь, не згасне спогад про мільйони наших предків, яких цілеспрямовано, підготовлено й цинічно штовхнули в обійми голодної смерті. Через те, що вони українці. Через те, що становили ідеологічну й класову загрозу для імперського утворення, були за духом вільними людьми, а отже, вважалися небезпечними для режиму та його геополітичних намірів», - зауважив український президент.

 

Він констатував, що ідеологи, організатори та виконавці тих злочинів не понесли відповідальності й справедливого покарання під час життя.

 

«Але це не значить, що ми маємо пробачити й забути. Сьогодні мають нести й несуть покарання імена та біографії всіх винних. Покарання ганьбою, клеймом сорому для їхньої ролі у світовій історії, правдою, яку мають знати всі на планеті. Правдою, яка сьогодні є найменшим із того, що можна зробити для вшанування мільйонів жертв. Визнанням тих страшних діянь проти українців злочинами геноциду. Це надважливо. Це не формальність. Це ставлення цивілізованого світу до істини. Це данина справедливості», - підкреслив Зеленський.

 

І подякував всім державам, які обрали справедливість і офіційно визнали Голодомор злочином проти людей, проти історії, проти України, «хто разом з Україною відновлює історичну правду й справедливість, хто називає речі своїми іменами».

 

Президент нагадав, що рівно 30 років тому першими це зробили Естонія та Австралія. Згодом – Канада, Угорщина й Ватикан. Литва, Грузія й Польща. Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія та Мексика. Португалія та Сполучені Штати Америки.

 

«А коли почалася війна, для всіх, хто доти сумнівався, все стало очевидним. Усі побачили буквально, у прямому ефірі, наживо, на що здатна сучасна Росія, яка називає себе спадкоємницею СРСР. Якій подобається бути спадкоємницею найстрашніших злочинів і вбивств тієї епохи. Саме вбивств. Спроб знищити народи.

 

І за ці два роки повномасштабної війни майже стільки ж держав, як від початку нашої незалежності, тепер визнали Голодомор геноцидом. Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція, Чехія, Молдова, Румунія, Болгарія, Бразилія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Ірландія, Ісландія, Словенія, Словаччина, Хорватія, Європейський Союз і Парламентська асамблея Ради Європи. Справедливість шириться світом. Світ має знати про це, світ має визнати це, світ має не забувати про це», - констатував глава держави.

 

І акцентував, що у минулому столітті з Москви прийшов голод. Зараз звідти лунають слова заперечення, бо «кожне з таких слів заперечення насправді звучить як зізнання: їм потрібен голод як зброя й надалі».

 

На його переконання, це час історичної відповідальності для вбивць і для тих, хто обрав для себе бути послідовниками вбивць, хто діє так само, як колись.

 

«І справедливість важлива не через 90 років, а тепер. Бо, хоч і є злочини, які не мають строку давності, справедливість має бути вчасною. Вирок злу має бути вчасним. Справедливості потрібні живі свідки. Ті, хто побачить, як російське зло буде покаране. І ті, хто розкаже не тільки про те, через що довелося пройти нашим людям, а й про те, як наші люди поставили справедливу крапку в намаганнях знищити Україну, замордувати, підкорити або стерти.

 

Україна вистоїть. Україна не згасне. Україна збереже себе й правду. І справедливість. І стануть істиною, живою істиною України, яка вистояла, і стануть живими свідками слова одного з найвідоміших романів про Голодомор – «Жовтого князя»: «Їхнє зло щезне, а правда – ніколи».

 

Світла пам’ять усім нашим людям, які загинули в 1921, 22-му й 23-му роках. У 1946-му й 1947-му. І в найстрашніші 32-й і 33-й роки – роки Голодомору-геноциду.

 

Нехай тепло від мільйонів свічок пам’яті зігріє мільйони їхніх душ. Вічна памʼять їм усім!», - підсумував Зеленський.

 

 

Нагадаємо, в останню суботу листопада Україна традиційно вшановує пам'ять жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років