Расмуссен пропонує Україні приєднатися до НАТО без окупованих рф територій

16:07, 12.11.2023
Расмуссен пропонує Україні приєднатися до НАТО без окупованих рф територій

Расмуссен не вперше пропонує приєднати Україну до Альянсу без окупованих територій. (theguardian.com)

Із пропозицією щодо приєднання України до Північноатлантичного Альянсу без тимчасово окупованих Росією територій виступив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

 

Як інформує УМ, про це він сказав в інтерв’ю британській газеті The Guardian.

 

«Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до НАТО. Нам потрібна нова європейська архітектура безпеки, в якій Україна знаходиться в центрі НАТО», - заявив Расмуссен.

 

При цьому колишній генсек НАТО пропонує приєднання України до Альянсу без тимчасово окупованих Росією територій.

 

Він вважає, що такий план членства України в НАТО «не символізував би заморожування конфлікту з РФ, а натомість означав би рішучість попередити Росію, що вона не може перешкодити Україні приєднатися до Альянсу».

 

Расмуссен припускає, що якщо виключити з українського членства в НАТО тимчасово окуповані Росією території, то «загроза конфлікту між Росією та НАТО буде зменшена».

 

«Абсолютний авторитет гарантій Статті 5 (НАТО – ред.) утримала б Росію від посилення нападів на українську територію в рамках (членства – ред.) НАТО, і таким чином звільнила б українські сили для виходу на лінію фронту. Щоб зробити Статтю 5 авторитетом, Росія має отримати чіткий меседж про те, що на будь-яке посягання території Альянсу НАТО буде відповідати», - сказав він.

 

Ексгенсек також перерахував три головні причини, чому Україні слід запропонувати членство в НАТО: По-перше, Україна в НАТО виступатиме «оплотом проти все ще агресивної Росії».

 

«Ми повинні усвідомити, що сірі зони є небезпечними. Нейтралітету в старому розумінні світу більше не існує. Сірі зони стають спокусою для Путіна атакувати», - такою, за його словами, є друга причина.

 

Зрештою, ексгенсек стверджує, що українська армія зараз є найбільш загартованою армією в Європі, і буде перевагою та прикладом для інших європейських держав.

 

Нагадаємо: генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Вільнюський саміт дозволив надалі наблизити Україну до членства в НАТО та підтвердив, що питання про членство є виключною справою самої України та всіх країн-союзниць по Альянсу, жодна третя сторона, включаючи Росію, не може мати права вето у питаннях розширення НАТО.

 

Як повідомляла УМ, на минулому тижні, під час перебування у Фінляндії Андерс Фог Расмуссен закликав запросити Україну до членства у Північноатлантичному Альянсі ще до кінця війни, на наступному саміті у Вашингтоні