НАТО безстроково зупиняє участь в договорі про скорочення озброєнь у Європі

14:08, 07.11.2023
НАТО безстроково зупиняє участь в договорі про скорочення озброєнь у Європі

Xлени НАТО залишаються єдиними у своїй відданості ефективному контролю над звичайними озброєннями/ (nato.int)

Країни-члени НАТО не лише засудили рішення росії остаточно вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), але й оголосили про намір безстроково зупинити свою участь в ньому.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на офіційному сайті НАТО у вівторок.

 

Зокрема, у повідомленні зазначається: «Визнаючи роль ДЗЗСЄ як основи євроатлантичної архітектури безпеки, ситуація, за якої держави-учасниці Альянсу дотримуються договору, а росія ні, була б нестабільною.

 

Тому, як наслідок, держави-учасниці ДЗЗСЄ мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки часу, на скільки це буде необхідно, відповідно до їхніх прав за міжнародними нормами».

 

Відтак, це рішення одностайно підтримали усі країни-члени Північноатлантичного альянсу

 

При цьому, наголошується, що члени НАТО залишаються єдиними у своїй відданості ефективному контролю над звичайними озброєннями як ключовому елементу євроатлантичної безпеки.

 

В Альянсі продовжать консультуватись і оцінювати наслідки нинішніх безпекових умов і їхній вплив на безпеку НАТО.

 

Нагадаємо, Договір про звичайні збройні сили в Європі був підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі 16 державами НАТО (Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Туреччина та Франція) та шістьма державами організації Варшавського договору (Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР та Чехословаччина) і набув чинності 9 листопада 1992 року.

 

Угода встановлювала квоти на кількість військової техніки, яку могли мати країни-підписанти, включаючи танки, артилерію, вертольоти та літаки.

 

Участь росії в договорі було призупинено в липні 2007 року указом президента путіна, а 29 листопада 2007 року було ухвалено відповідний закон.

 

Як повідомляла «УМ», 7 листопада 2023 року росія остаточно вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).