Бензоколонка з атомною бомбою: Боррель вважає росію економічним карликом

14:33, 19.08.2023
Бензоколонка з атомною бомбою: Боррель вважає росію економічним карликом

Жозеп Боррель вважає, що Московія - це економічний карлик. (elpais.com)

Високий представник Євросоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що Московія - це економічний карлик, як бензоколонка, власник якої має атомну бомбу.

 

На його переконання, путін, розпочавши повномасштабне вторгнення в Україну, "майже в усьому помилявся", зокрема в здатності контролювати країни ЄС через енергетичну залежність.

 

Як інформує Україна молода, про це Боррель сказав в інтерв’ю іспанській газеті El Pais.

 

«путін збирається пожертвувати своїм народом і своєю армією заради свого особистого й політичного виживання, і саме тому так важко вести переговори про мир», – зауважив він.

 

Водночас Боррель позитивно оцінив останні переговори щодо української "формули миру" в Саудівській Аравії, виокремивши участь у них Китаю.

 

"Хоча Китай ніколи не скаже прямо, що він зменшує свою підтримку росії або сприяє її явній поразці. Пекін зовсім не влаштовує нинішня ситуація. Щонайменше – згадками про ядерну зброю", – пояснив пан Боррель.

 

Коментуючи політику Євросоюзу щодо Китаю і виклики, які вона порушує, Боррель зазначив, що неможливо порівнювати Пекін і Москву.

 

"Насамперед, Китай – це не росія. Китай – реальний геополітичний актор, тоді як Росія – економічний карлик, як бензоколонка, власник якої має атомну бомбу", – пізніше зазначив Боррель, перефразувавши відомий вираз покійного американського сенатора Джона Маккейна.

 

Як повідомляла «УМ», Боррель пропонує створити Фонд оборони України замість Європейського фонду миру.