Байден усе ще не готовий надати Україні ракети ATACMS

18:40, 23.07.2023
Байден усе ще не готовий надати Україні ракети ATACMS

Lockheed Martin щороку виробляє 500 ATACMS, але вони призначені для продажу іншим країнам. (Фото з відкритих джерел)

Білий дім усе ще відмовляється передавати Україні далекобійні ракети ATACMS.

 

Адміністрація президента Джо Байдена не готова ухвалити це рішення попри прохання з боку офіційного Києва і тиск американських законодавців.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Washington Post з посиланням на анонімних американських посадовців у неділю.

 

За словами представників Пентагону і Білого дому, протягом кількох останніх місяців не відбулося жодних змін і не було предметних дискусій з цього питання.

 

Зокрема, в Пентагоні вважають, що в України є більш нагальні потреби. У Міноборони США також побоюються, що відправка далекобійних ракет до України серйозно підірве готовність США до потенційних конфліктів.

 

 

Як зазначили посадовці, кількість ATACMS в американських арсеналах має залишатись фіксованою, поки їх не замінять на ракети наступного покоління з більшою дальністю дії PrSM. Очікується, що вони надійдуть на озброєння до кінця цього року.

 

Видання повідомляє, що Lockheed Martin щороку виробляє 500 ATACMS, але вони призначені для продажу іншим країнам.

 

Раніше видання New York Times повідомляло, що в адміністрації президента США Джо Байдена йдуть "тихі" дебати щодо того, чи варто надсилати Україні далекобійні тактичні ракетні системи ATACMS.

 

Як повідомляла «УМ», у травні Байден заявив, що США продовжують розглядати питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS і вважають його актуальним.

.

Водночас під час саміту НАТО у Вільнюсі президент України Володимир Зеленський повідомляв, що під час переговорів із лідером США Джо Байденом порушував питання надання Україні далекобійних ракет ATACMS, але домовленостей станом на зараз немає.