Перемога України закінчиться розпадом росії – Віктор Ющенко

20:23, 28.01.2023
Перемога України закінчиться розпадом росії – Віктор Ющенко

Дмитро Гордон та Віктор Ющенко під час розмови. (gordonua.com)

Третій президент України Віктор Ющенко переконаний, що Перемога України закінчиться розпадом росії.

 

На його думку, деокупація Криму стане крахом путінської політики.

 

Як інформує Україна молода, про це Ющенко розповів в інтерв'ю Дмитру Гордону.

 

За його словами, світ у політичному вимірі зупинився, розуміючи, що ситуація зараз у росії веде лише в один бік – до її розвалу. Перед західним світом стоїть такий самий виклик, як 1991 року, коли розпадався Радянський Союз.

 

«Чи  ми будемо говорити про Дагестан, чи ми будемо говорити про Чечню... Скільки нещасть пережила ця країна, ця нація... Воно ж усе в генетиці... На порядок денний воно буде поставлене... Чи ми говоримо про Татарстан, де тема відношення до своєї мови, культури, релігії, до своєї пам'яті, та до того ж Івана IV... Воно все так пов'язане... Казань ніхто не забуде, Новгород ніхто не забуде... Це історії, які грамотним людям швидше приходять, іншим, можливо, із часом... Тому я думаю, що виклик, який стоїть перед західним світом, – хоча я б не відносив його до цієї категорії, – приблизно такий, як у 1991 році щодо перспектив Совєцького Союзу», - сказав Віктор Андрійович.

 

І наголосив: «Перемога України закінчиться розпадом росії. Це якщо коротко. Я думаю, взяття Криму – це крах путінської політики».

 

 

Він також згадав часи, коли він як прем'єр-міністр, а потім і як президент України зустрічався з путіним, як вони обговорювали різні історичні періоди. Вже тоді диктатора цікавили теми російсько-українського протистояння упродовж усієї історії.

 

«Його не просто цікавила, а дуже дивувала частина моєї політики, яка стосується національного усвідомлення… Чому так багато уваги я приділяю цьому питанню. Хто для мене герой України? Це той, хто присвятив своє життя, дуже часто йшов на смерть заради боротьби за незалежність, суверенітет і волю моєї нації. Це мій герой. Тепер називайте будь-яке прізвище, якщо він підходить під цей вимір, я скажу: "Це мій герой», – наголосив Ющенко.

 

Згадування діячів, які виступали за незалежність України від росії, таких як гетьман Іван Мазепа і лідер ОУН Степан Бандера, викликали у глави рф хворобливу реакцію.

 

«Тема Бандери його цікавила, тема Мазепи... Йому це боліло. І я йому сказав: «Володимире Володимировичу, майте на увазі, тема Бандери, яка стоїть у моїй політиці, – це один із прикладів, як консолідувати 45 млн осіб. У нас є свої герої, у нас є борці за незалежність. У когось вона вдалася, у когось не вдавалася, але мірка одна: якщо ти ставив таку мету – ти герой, тебе треба величати, тебе треба тримати в пам'яті», – розповів третій президент.

 

Він також акцентував на тому, що жодна нація світу сьогодні не зможе жити спокійно, поки в росії буде устрій, який не дає "гарантії безпеки".

 

Віктор Андрійович додав, що проблема полягає не лише у путіні, а й у людях, які населяють росію.

 

«путін – велика проблема. Ми з нею справимося. Але не менша проблема – народ. І це не лікується пеніциліном, це не лікується якимись програмами лікування. Це десятки років. Те, що путін робить зараз для росії, – очевидно, росія викреслена з ринку у широкому розумінні цього слова – і геополітичного, й економічного, і торговельного – на десятки років», – сказав Ющенко.

 

І при цьому назвав росію "втраченою землею" і "сибірським болотом".

 

 

«Але разом із тим за ці 15 років, мені здається, путін зробив політику, на яку велика частина людей на Заході зреагувала, піддалася. Я маю на увазі, ця політика "путін ферштейн": коли цілі нації й особливо політичні вожді вскормлені на таких відносинах, які можна віднести до такої категорії, як "корупційний інтернаціонал", – додав третій президент України.

 

Особливо, вважає він, це стосується Німеччини і Франції. Найбільшу вигоду від такої політики, особливо в енергетичній сфері, здобула Німеччина, у якій за ці 20 років був найбільший розвиток в історії, зазначив Ющенко.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Ющенко нагадав, що за останні 350 років нинішня війна є 24-ю війною росії проти України. Тому захисники України є справжніми й гідними нащадками поколінь славних предків, які мріяли про вільну та незалежну Україну.