Дипломатичний скандал: Естонія закриє Фінську затоку для рф

15:55, 23.01.2023
Дипломатичний скандал: Естонія закриє Фінську затоку для рф

Естонія висилає посла Росії із країни у відповідь на аналогічні дії кремля (Фото з відкритих джерел)

Після оголошення передачі усіх 155 мм гаубиць Естонією, росія викликала на паркет посла Лайдре. Йому заявлено рішучий протест у зв'язку з діями естонської влади та вислано з країни. У свою чергу Естонія висилає посла Росії та планує закрити Фінську затоку.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє МЗС Естонії у Twitter.

 

«Ми дотримуємося принципу паритету у відносинах з Росією, що означає, що російський посол поїде тоді ж, коли й естонський посол із Росії», – говориться в повідомленні.

 

Також уряд Естонії збирається ввести прибережну «прилеглу зону» у Фінській затоці, що дозволить перекрити російське судноплавство по ній.  Це дає можливість перевіряти дотримання естонського законодавства в межах 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря Естонії, заявив глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу.

 

Прилегла зона – це морська зона, прилегла до територіального моря, яка може бути встановлена внутрішньодержавним правом, і де прибережна держава має право здійснювати контроль, а також карати за різні порушення своїх правових актів», - пояснив лектор юридичного факультету Тартуського університету Олександр Лотт.

 

Нагадаємо, 23 січня в МЗС росії було викликано посла Естонії Лайдре. Йому заявлено рішучий протест у зв'язку з діями естонської влади. Послу Естонської Республіки слід залишити Російську Федерацію 7 лютого 2023 року.

 

Як повідомляла УМ, що Естонія передала Україні усі 155 мм гаубиці.  Загальна військова допомога Україні становить понад 1% ВВП Естонії.