Зеленський і Байден розходяться в деяких потребах війни - The Washington Post

11:05, 22.12.2022
Зеленський і Байден розходяться в деяких потребах війни - The Washington Post

Прагматизм американців на першому місці - Україна отримає зі зброї далеко не все, щоби хотіла.

На тлі демонстрації єдності Зеленський і Байден розійшлися в питанні, яка зброя потрібна Україні та чи зможуть Штати й союзники її передати. У Білому домі поки що не хочуть давати Україні більше зброї.

 

Як інформує УМ, про це пише The Washington Post із посиланням на власні джерела.

 

Метою візиту Зеленського було домовитися про більші поставки зброї для того, щоб наступного року українська армія змогла проводити більш масштабні операції проти росії. Водночас у США хотіли дізнатися думку Зеленського про «дипломатичний шлях» врегулювання конфлікту.

 

У США вважають, що українська армія й так має достатньо танків, а американські Abrams складні в обслуговуванні та експлуатації. Що стосується далекобійних ракет, то Байден зазначив, що серед союзників немає єдності щодо таких поставок, бо ракетами можуть бити по території росії.

 

Також в адміністрації Байдена кажуть, що США хотіли дізнатися про позицію Зеленського щодо мирних перемовин і переконатися, щоб Київ мав найсильнішу позицію на них. Але поки що це виглядає як «академічна розмова», оскільки росія не зацікавлена в перемовинах.

 

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати ніколи не припинять підтримувати Україну у війні проти росії. Зеленський, своєю чергою, подякував США та союзникам за підтримку, а також запропонував провести Global Peace Formula Summit для пошуку шляхів, як відновити територіальну цілісність України та міжнародний порядок.

 

Як повідомляла УМ, Президент США Джо Байден заявив, що понад 50 держав-союзників зобов’язались передати Україні майже 2 тисячі одиниць танків та іншої військової техніки, понад 800 артилерійських систем, понад два мільйони артилерійських снарядів і понад 50 сучасних реактивних систем залпового вогню.