Якщо путін переможе, Європа заплатить високу ціну — Столтенберг

13:02, 25.11.2022
Якщо путін переможе, Європа заплатить високу ціну — Столтенберг

Через невдачі на полі бою, путін лютує й атакує критичну інфраструктуру України

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг заявив, що для українців початок зими виявився жахливим. Російський диктатор путін зазнає поразки в Україні та реагує з більшою жорстокістю.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Sky.it

 

«Путін зазнає невдачі в Україні та реагує з більшою жорстокістю. Хвилі ракетного обстрілу міст та цивільної інфраструктури, позбавлення українців тепла та їжі. Це жахливий початок зими для України», - сказав він.

 

За його словами, якщо Путіну дозволять перемогти, «ми всі заплатимо набагато вищу ціну».

 

«Якщо Путін та інші авторитарні лідери побачать, що сила окупається, вони знову використають її для досягнення своїх цілей, і це зробить світ більш небезпечним» ,—сказав він.

 

Генеральний Секретар НАТО напередодні зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, що має відбутися у Бухаресті 29-30 листопада, виступив із заявою, в якій підтвердив непохитну підтримку України союзниками по Альянсу та заявив про намір продовжувати цю підтримку до повного звільнення українських територій.

 

Відповідна заява оприлюднена сьогодні на сайті НАТО.

 

«Міністри закордонних справ НАТО зустрінуться у Бухаресті, Румунія, у вівторок та у середу (29-30 листопада 2022 року), щоб розглянути питання злочинної війни росії, підтримку НАТО  для Києва та інших партнерів, шляхи для посилення стійкості та зміни у позиції Китаю. Перед зустріччю Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що НАТО буде продовжувати стояти поряд з Україною так довго, як це буде потрібно», - йдеться у повідомленні.

 

«Ми не відступимо. Підтримка України відповідає нашим інтересам у сфері безпеки… Не може бути тривалого миру, якщо агресор переможе», - заявив керівник Альянсу.

 

Як ідеться у повідомленні, в Бухаресті урядовці країн НАТО зустрінуться із українським колегою Дмитром Кулебою для обговорення найбільш невідкладних потреб України.

 

Столтенберг підтвердив, що він закличе союзників надати Україні більше допомоги в рамках так званого Широкого пакету НАТО з підтримки, що передбачає доставку пального, медичного обладнання, обладнання для подолання зимового періоду, засоби для боротьбі з дронами. Він зазначив також, що НАТО допоможе у переході від обладнання ще пострадянської ери на сучасні стандарти НАТО, включаючи доктрину та систему довгострокового тренування військ.

 

Крім того, Генеральний секретар НАТО згадав про необхідність забезпечення стійкості Альянсу та необхідності позбавитися від існуючої залежності країн-союзниць від авторитарних режимів.

 

«Війна в Україні продемонструвала нашу небезпечну залежність від російського газу. Ми маємо оцінити нашу залежність також від інших тоталітарних режимів, зокрема, від Китаю. Ми маємо відреагувати на ці ризики, зменшити нашу вразливість та підвищити нашу стійкість», - наголосив Єнс Столтенберг.

 

Як зазначається, на зустріч міністерського рівня в Бухаресті прибудуть також керівники зовнішньополітичних відомств Боснії і Герцеговини, Грузії й Молдови, для обговорення подальшого розвитку відносин з Альянсом у ці складні часи. Генеральний Секретар нагадав, що ці три країни «стикаються із тиском з боку росії у багатьох різних проявах, тож ця зустріч дозволить зробити наступні кроки, щоб допомогти їм захистити власну незалежність та зміцнити їх здатність до самозахисту».

 

Як  повідомляла УМ, 21 листопада Парламентська асамблея НАТО ухвалила резолюцію, якоювизнала росію державою- терористом і закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал.