Лідери G20 погодили заяву із засудженням війни рф в Україні

10:21, 16.11.2022
Лідери G20 погодили заяву із засудженням війни рф в Україні

Лідери наймогутніших країн світу відвідують захід із посадки мангрових дерев у мангровому лісопарку Тахура Нгура Рай у рамках 17-го саміту глав держав і урядів Групи двадцяти (G20) у Денпасарі, Індонезія, 16 листопада 2022 р. (Фото: MAST IRHAM / Pool via REUTERS)

Спільну заяву «Група двадцяти» все ж погодила, з пунктом, у якому висловлюється осуд війни Росії проти України і згадується резолюція Генасамблеї ООН із закликом до РФ вивести війська з міжнародно визнаної території України.

 

Як інформує УМ, про це 16 листопада повідомляють західні агентства, серед яких Reuters.

 

Три дипломатичні джерела повідомили, що декларацію погодили усі країни-учасниці групи. За словами учасника німецької делегації, текст проєкту, який опинився у розпорядженні ЗМІ ще 15 листопада, залишився без змін.

 

У тексті зазначають, що "більшість країн-членів рішуче засуджують війну в Україні та наголошують, що вона спричиняє велетенські страждання та погіршує існуючі проблеми у глобальній економіці", але є і пасаж про "відмінність поглядів щодо ситуації та санкцій". Також йдеться про те, що слід дотримуватися міжнародного права, а погрози застосування ядерної зброї є неприйнятною.

 

Крім того, лідери вітають продовження роботи "зернового коридору" через Чорне море.

 

Ухвалення спільної декларації тривалий час було під питанням через значущі відмінності позицій щодо війни Росії проти України, у тому числі через те, що Росія сама є членом "двадцятки".

 

Нагадаємо, на саміті дистанційно виступив і президент України Володимир Зеленський. У промові він кілька разів згадав групу як G19, "викреслюючи" з неї Росію, пояснив, чому для України неприйнятний умовний "Мінськ-3", та розповів, якими Україна бачить 10 кроків для завершення війни і вирішення створених нею проблем.

 

Саміт триватиме з 15 по 16 листопада 2022 року.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський на саміті G20 закликав покласти край російській агресії і назвав умови завершення війни.