Україна подала заявку на пришвидшений вступ до НАТО

18:17, 30.09.2022
Україна подала заявку на пришвидшений вступ до НАТО

Зеленський наголосив, що Україна і українці вже довели сумісність зі стандартами Альянсу — на полі бою та в усіх аспектах взаємодії (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський заявив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент України у соцмережах.

 

«Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто.

 

Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. 

 

Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО»,—зазначив глава держави.

 

Зеленський зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до альянсу без плану дій щодо членства. 

 

За словами президента, для України це буде закріпленням на рівні договору того, що і так уже досягнуто в житті.

 

Зеленський також заявив, що доки всі члени НАТО досягнуть консенсусу щодо вступу України, Київ пропонує реалізувати український безпековий договір про гарантії безпеки.

 

Заявку на членство України в НАТО на камеру підписали президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Цей крок зроблено після проголошення нової анексії президентом Росії Володимиром Путіним, який теж на камери підписав "договори про приєднання" окупованих територій України із власними ставлениками на українському сході та півдні: у Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях. 

 

Зеленський назвав це фарсом та спробою Росії "вкрасти те, що їй не належить, переписати історію і перемалювати кордони".

 

Перед своїм відеозверненням Зеленський провів ставку головнокомандувача та засідання Ради національної безпеки та оборони.

 

Нагадаємо, що прагнення членства в Північноатлантичному альянсі закріплене в українській Конституції. Крім того, його підтримує переважна більшість українців.

 

Водночас процес вступу України до НАТО гальмувався через окупацію частини української території Росією, хоча експерти вважають, що існують альтернативні шляхи інтеграції Києва в Альянс.

 

У зверненні до українців Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова вести перемовини лише з іншим президентом Росії.  Адже раніше російський диктатор путін на тлі поразок російських військ вимагав від України «припинити вогонь та повернутися до переговорів».

 

«Саме наша держава завжди пропонувала Росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах. Очевидно, що з цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом Росії», – наголосив Зеленський.

 

Президент зазначив, що Україна також вижене окупаційні сили з усієї своєї території.

 

«Лише шлях посилення України й вигнання окупантів з усієї нашої території повертає мир. Ми пройдемо цим шляхом», – наголосив президент.

 

Як повідомляла УМ, 30 вересня путін підписав «договори про вступ» до складу російської федерації захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей і заявив, що відтепер їхні мешканці – громадяни РФ.