Рамштайн-5: Остін оголосив довгострокову підтримку ЗСУ західними партнерами

13:18, 08.09.2022
Рамштайн-5: Остін оголосив довгострокову підтримку ЗСУ західними партнерами

США надали ЗСУ цілу низку озброєнь, включаючи засоби ППО, артилерію, гелікоптери, мільйони одиниць стрілецької зброї. (defense.gov)

Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що характер російської війни в Україні змінився, і партнери готуються до довгострокової підтримки ЗСУ.

 

На його думку, саме тому зараз стоїть завдання організувати оборонну промисловість на Заході з тим, щоби вона виробляла те озброєння, яке потрібне Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це Остін заявив під час зустрічі Контактної групи з підтримки України на американській військовій авіабазі «Рамштайн» у Німеччині в четвер, передає сайт Пентагону.

 

Також глава Пентагону офіційно оголосив, що США виділять Україні додаткової військової допомоги на 675 млн доларів.

 

За його словами, рішення про новий пакет допомоги Україні схвалив напередодні, 7 вересня, президент США Джо Байден.

 

Пан Остін зазначив, що інші партнери також надають допомогу Україні, та подякував Великій Британії, підтримка якої сягає 2,3 млрд фунтів, Німеччині й Данії, які пообіцяли великі додаткові пакети допомоги; Польщі, яка передала 3 батальйони гаубиць, Північній Македонії, Словаччини та іншим країнам.

 

«Ми даємо те, чого Україна потребує найбільше. І ми прискорюємо виробництво такої зброї», - підкреслив міністр оборони США.

 

І акцентував: «Українські збройні сили подали світу приклад своєю рішучістю захищатися… Ми хочемо посилити нашу підтримку України в довгостроковій перспективі. Йдеться про те, щоби ми весь наш військово-промисловий комплекс налаштували на те, аби забезпечити Україну засобами, які є необхідними на цьому важкому шляху. Ми хочемо наростити потужності та інновації».

 

Ллойд Остін нагадав, що перша зустрічі у Рамштайні відбулася 4 місяці тому, в переломний момент війни: росія тоді програла битву за Київ, не змогла захопити свого мирного сусіда та знести його демократично обране керівництво. Але росія посилила ракетні обстріли мирних населених пунктів України. Контактна група переглянула свою допомогу з урахуванням нової ситуації та пообіцяла допомогу.

 

Зокрема, за його даними, США надали цілу низку озброєнь, включаючи засоби ППО, артилерію, гелікоптери, мільйони одиниць стрілецької зброї.

 

Так, у квітні було передано перші гаубиці М777, на сьогодні таких вже 126 одиниць. Відтоді учасники «Рамштайну» збільшили кількість переданих Україні гаубиць у понад 18 разів, було передано 26 систем залпового вогню, сказав він.

 

«Наразі війна увійшла в новий переломний момент … ЗСУ почали контратаки на півдні, і ми хочемо допомогти їм відбити назад свою територію», - констатував американський воєначальник.

 

Глава Пентагону поінформував, що Україна вже отримала від США допомоги на 6,1 млрд доларів.

 

Остін нагадав, що останній, серпневий пакет військової допомоги містить 105-мм гаубиці, артилерійські боєприпаси, броньовані машини Humvees тощо.

 

Він запевнив у рішучості та єдності партнерів України. Американський міністр подякував українському колезі Олексію Резнікову за те, що він присутній на зустрічі.

 

Нагадаємо, Контактна група з питань оборони України була створена у квітні з ініціативи Сполучених Штатів. Перша зустріч відбулася в німецькому Рамштайні наприкінці квітня, після чого цей формат дістав назву «Рамштайн».

 

8 вересня проходитиме вже п'ята зустріч Контактної групи з питань оборони України.