Відповідальність росіян за воєнні злочини буде невідворотною - Резніков

11:51, 13.08.2022
Відповідальність росіян за воєнні злочини буде невідворотною - Резніков

Україна закликає світ допомогти покарати російських воєнних злочинців

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав країни-учасниці Ukraine Defence Contact Group – формат "Рамштайн" – делегувати експертів з військової юстиції та фахівців з протидії воєнним злочинам, щоб допомогти Україні покарати російських злочинців.
 
Як інформує Україна молода, про це він повідомив у Facebook
 
«Не маю жодних сумнівів, що після перемоги України у цій війні ми в той чи інший спосіб "наздоженемо" кожного з причетних до варварських вбивств і знущань. Представники сил оборони України неодноразово і дуже чітко висловлювались з цього приводу. Раніше чи пізніше, але це станеться.
Водночас наша відповідь має бути не лише принциповою, але й системною. Важливою складовою протидії воєнним злочинам має стати демонстрація, що покарання буде невідворотнім і не обмеженим в часі»,— йдеться в повідомленні.
 
За словами Резнікова, у першу чергу це стосується не рядових виконавців, а осіб, які віддають накази, заохочують чи виправдовують злочини.
Також він додав, що ніхто не відміняв відповідальність і тих, хто сіє брехню та ненависть.
 
Міністр оборони наголосив, що жорстоке масове вбивство росіянами українських військовополонених в Оленівці вкотре проявило злочинну сутність і нелюдську природу всього, що намагається принести Кремль на українську землю.
 
На думку Резнікова, необхідно створити систему правових заходів реагування на воєнні злочини під час війни, якої Європа не бачила вже 80 років, щоб притягнення окупантів до відповідальності стало реальністю.
 
Міністр переконаний, що притягнення злочинців до відповідальності має стати частиною спільних зусиль міжнародної коаліції, яка протидіє російській агресії.
Тому він ініціював звернення через Міністерство закордонних справ до країн-учасниць Ukraine Defence Contact Group з проханням делегувати експертів з військової юстиції та фахівців з протидії воєнним злочинам.
 
Мета такого звернення – утворити міжнародні групи, які допомагатимуть з роботою над конкретними кейсами російських воєнних злочинів в Україні, а також аналізуватимуть практичні аспекти покарання за воєнні злочини, вчинені під час війни, що містить багато гібридних елементів.
 
Резніков також додав, що вже звернувся через МЗС до президента Європейського суду з прав людини Роберта Спано щодо необхідності інтерпретації статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод з урахуванням сучасних умов та обставин жахливих злочинів Росії проти українських військовополонених.
 
«Росія отримує відсіч на полі бою, в інформаційній, економічній, енергетичній сферах. Юридичний фронт має послати Кремлю та усім причетним до агресії проти України чіткий сигнал, що вислизнути чи сховатися не вийде»,– підсумував міністр оборони.  
 
Як повідомляла УМ, раніше Резніков сказав, що територіальний компроміс із російською федерацією можливий лише в тому випадку, коли Україна вийде на кордони 1991 року, а росія виплатить репарації за всю зруйновану інфраструктуру, а також за вбивства, зґвалтування, тортури й інші злочини.