Парламентська асамблея ОБСЄ засудила росії за війну проти України

17:28, 03.07.2022
Парламентська асамблея ОБСЄ засудила росії за війну проти України

У своєму зверненні до 250 парламентаріїв, які зібралися в рамках щорічної сесії, доповідачі засудили вторгнення російської федерації. (Фото: на сайті ПА ОБСЄ.)

Щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ в британському Бірмінгемі закликала керівництво ОБСЄ та представників сторони, що приймає, зупинити війну в Україні на основі повного дотримання суверенітету та територіальної цілісності України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті ПА ОБСЄ у день відкриття сесії у Бірмінгемі, 3 липня.

 

"У своєму зверненні до 250 парламентаріїв, які зібралися в рамках щорічної сесії, доповідачі засудили вторгнення російської федерації, поділилися своїми враженнями від відвідування України та спілкування з українськими біженцями і настійно закликали до повного розслідування та притягнення до відповідальності за передбачувані військові злочини і жорстокість", - йдеться у повідомленні.

 

Голова ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт (Швеція) поінформувала у своєму виступі про візит до Києва, Бучі та Ірпіня, що відбувся в понеділок, розповівши про руйнування, які побачила на власні очі. "Нашим дорогим друзям з української делегації скажу одне: ми з вами. Ми й надалі відстоюватимемо ваше право на мирне життя", - заявила вона.

 

На пленарній сесії виступили представники приймаючої сторони, зокрема державний міністр по країнах Південної та Центральної Азії, Північної Африки, Сполученого Королівства, Співдружності та ОБСЄ Тарік Ахмад. Він акцентував солідарність Сполученого Королівства з Україною, відзначивши фінансове та гуманітарне сприяння Україні, що надається з боку уряду Великобританії, за підтримки всіх політичних сил. Ахмад також підкреслив, що війна є ударом не тільки по Україні, а й по основних принципах ОБСЄ.

 

Генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід наголосила у своєму виступі, що ОБСЄ має і надалі надавати практичне сприяння державам-учасницям ОБСЄ у дотриманні принципів Гельсінського заключного акта 1975 року. "Вкрай важливе значення для нашої спільної безпеки мають ключові принципи, на основі яких ми вирішили згуртуватися в Гельсінкі близько 50 років тому. Попри те, що війна, розв'язана проти України, зневажила ці принципи, ми сповнені рішучості. Ми сповнені віри в те, що гельсінський декалог продовжує залишатися незамінною основою миру та безпеки в регіоні ОБСЄ", - заявила вона.

 

Після вітальних звернень було розглянуто додатковий пункт "Агресивна війна російської федерації проти України та її народу та обумовлена ​​нею загроза безпеці в регіоні ОБСЄ", основними авторами якого виступили Вілія Алекнайте-Абрамікене (Литва), Микита Потураєв (Україна) та Роджер Вікер (Сполучені Штати Америки). Резолюцію було прийнято з низкою поправок. Остаточні формулювання буде включено до Бірмінгемської декларації, яку буде ухвалено 6 липня.

 

Під час засідання Постійного комітету делегація України також висунула поправку до Правил процедури, яка передбачає механізми припинення повноважень будь-якої делегації ПА ОБСЄ, країна якої порушила суверенітет та територіальну цілісність іншої держави-учасниці ОБСЄ. Комітет висловив загальну підтримку принципам, що лежать в основі цієї пропозиції, і вирішив направити питання на розгляд Комітету ПА ОБСЄ за правилами.

 

Щорічна сесія є найбільшим заходом Парламентської асамблеї ОБСЄ у календарному році. Цьогорічна 29-а щорічна сесія проводиться вперше після трирічної перерви. Крім того, вперше за два десятиліття захід ПА ОБСЄ проводить парламент Сполученого Королівства.

 

Очікується, що 6 липня ухвалить Бірмінгемську декларацію та обере посадових осіб Асамблеї. У рамках щорічної сесії також відбуваються двосторонні зустрічі, паралельні заходи та заслуховуються доповіді спеціальних представників та голів спеціальних комітетів.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський вважає, що для відбудови України потрібні колосальні інвестиції – мільярди доларів, нові технології, передовий досвід, нові інституції та, звичайно, реформи.