Допоки росія буде повноправним членом ОБСЄ, організація не матиме майбутнього — Потураєв

11:47, 03.12.2022
Допоки росія буде повноправним членом ОБСЄ, організація не матиме майбутнього — Потураєв

Якщо ОБСЄ не здатна проводити реформи, їй краще припинити своє існування, вважає Потураєв.

Депутат України, голова української делегації на Парламентській асамблеї ОБСЄ Микита Потураєв заявив, що існування ОБСЄ залежить від її ефективності. Якщо вона не спроможна до самореформування, організації краще розпуститися.


Як інформує Україна молода, про це він повідомив в ефірі телеканалу FREEДОМ.


Коментуючи підсумки 29-го засідання ради міністрів ОБСЄ, що відбулося у Польщі, депутат наголосив, що сама по собі організація не має тих інструментів впливу на ситуацію, які могла би мати.


«Достатньо згадати, чесно кажучи, слабкість моніторингових місій, які працювали в районі лінії зіткнення (на Донбасі), а говоритимемо чесно, лінії фронту, починаючи з 2014 року. Багато чого вони фіксували, але на багато випадків не виїжджали, оскільки були пов’язані зобов’язаннями щодо гарантування безпеки, насамперед членів місії, не безпеки України, не безпеки громадян України. Загалом, це можна зрозуміти, оскільки люди приїжджають, це не їхня війна, не їхній конфлікт. Але що можна фіксувати, якщо ти не можеш виїхати на лінію фронту, якщо не можеш фіксувати порушення перемир’я з боку Росії»,— зазначив Потураєв.


Нардеп упевнений: якщо, як і раніше, повноправними членами організації будуть представники Росії, то ОБСЄ не має майбутнього.


«Майбутнє організації залежить від того, наскільки вона може сама себе реформувати, наскільки зможе стати ефективною, наскільки зможе реально впливати на щось. Якщо вона не зможе цього зробити, і тим паче, якщо в ній, як і раніше, братимуть повноправну участь представники Росії, то я вважаю, що у майбутнього цієї організації не буде»,— резюмував Потураєв.


Він нагадав, що саме росіяни доклали максимум зусиль для того, щоб і так невеликі можливості ОБСЄ урізати.


«Вони ветували, наприклад, ухвалення бюджету ОБСЄ, ветували фінансування тієї ж моніторингової місії на території України, ветували фінансування офісу ОБСЄ у Києві, зокрема. Тобто вони, звичайно, роблять все для того, щоби заблокувати, ще раз наголошу, і ті досить невеликі можливості, які ОБСЄ мала. І, на жаль, ця проблема, що ОБСЄ не в змозі навіть найлегших санкцій накласти на російську делегацію, на російське представництво, тільки допомагає Путіну в цьому»,— наголосив депутат.


Потураєв наголосив, що ОБСЄ має забезпечувати не лише спостереження за виборами у спокійних країнах, де немає війни, а й роботу місії у найгарячіших точках світу.


«Вони повинні забезпечити роботу моніторингової місії, причому у найгарячіших точках. Люди, які готові цю роботу виконувати, звичайно, є в Європі. Достатньо лише їм дати такий мандат. Люди готові ризикувати життям, щоби фіксувати воєнні злочини, порушення прав людини тощо. Ось це один із прикладів, що могла би робити організація» — доповнив нардеп.


Потураєв не виключає, що ОБСЄ може припинити своє існування, якщо не зробить серйозних кроків і не реформується.


«Мало того, що Росія продовжує залишатися повноправним членом ОБСЄ, причому проти неї ОБСЄ навіть не може взагалі жодних санкцій застосувати. Це, знаєте, перетворює організацію на самопародію. Організація, яка називається “Організація з безпеки та співробітництва”, не здатна ні безпеку гарантувати, ні співробітництво захистити. Я боюся, якщо організація не буде здатна до самореформування та самопосилення внаслідок цього реформування, на неї чекає сумний фінал»,— резюмував депутат.

 

Як повідомляла УМ, українська делегація не з’явиться на засідання Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ), що відбудеться у Відні (Австрія) у лютому 2023 року, якщо на ньому буде присутня делегація з росії.