Червоні лінії України: не торгуємо громадянами, територіями чи суверенітетом

18:50, 25.05.2022
Червоні лінії України: не торгуємо громадянами, територіями чи суверенітетом

Ніхто не зацікавлений у тривалій війні, але зараз найкраща допомога — це зброя, санкціі, ембарго — Подоляк (Фото Офісу президента)

В Офісі Президента різко відреагували на цинічні пропозиції деяких європейських політиків здати росіянам частину України та схилити українську сторону до заморожування конфлікту.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк у Телеграмі.
 
«Ми не торгуємо своїми громадянами, територіями чи суверенітетом. Це чітка червона лінія. Українське суспільство заплатило страшну ціну і не дозволить нікому зробити навіть крок у цьому напрямку – жодній владі, жодній країні. Будь-який натяк на це з боку будь-якого партнера отримуватиме принципову реакцію»,– написав він.
 
«Не може бути більшого удару в спину, ніж пропозиції віддати частину територій від тих, чиї цінності та кордони захищають українці, віддаючи життя. Чи, може, свобода й демократія вже не варті того, щоб заради них воювати?»– зауважив Подоляк.
 
Чиновник зазначив, що про заморожування конфлікту не може бути й мови, оскільки це та сама війна, відкладена в часі.
 
«Це війна, відкладена в часі, але більш масштабна, більш кривава та більш підготовлена з боку агресора, який виконає роботу над помилками, звільнить та заарештує генералів, а на їхнє місце поставить бойовиків із досвідом сьогоднішньої війни»,– додав радник глави ОП.
 
Подоляк наголосив, що Україна зробила висновки з Мінських домовленостей і тому не піде на Мінськ-3.
 
Також він нагадав про 13 мільйонів українців, які були змушені покинути свої будинки через війну. Біженці не повернуться жити на окуповані території або у сіру зону бойових дій. Отже, в Україні не буде економіки.
 
«Чи збираються ті, хто закликає до заморожування війни, довічно утримувати наших переселенців? Є серйозні сумніви щодо цього. Мільйони українців також опинилися під окупацією, і ми не дозволимо нікому торгувати їхньою долею, сидячи в затишному кріслі в країні, що не воює»,– написав чиновник.
 
Він додав, що будь-яка війна завершується за столом переговорів і ця не буде винятком. Але переговори будуть можливі лише тоді, коли Росія почне тверезо оцінювати ситуацію та буде готова домовлятися.
 
«Навряд чи заяви про поступки, збереження обличчя або заморожування конфлікту цьому сприятимуть»,- резюмував Подоляк.
 
Раніше помічник російського президента та голова російської делегації на переговорах Володимир Мединський заявив, що Москва нібито не відмовлялася від переговорів, тоді як «заморожування цього процесу стало ініціативою України».
 
Що цьому передувало?
 
Сьогодні деякі політики пропонують Україні:
—припинення вогню;
—заморожений конфлікт;
—чи здачу частини територій заради миру.
 
За словами радника керівника ОП, ніхто не зацікавлений у тривалій війні між Україною та Росією та у продовольчій кризі.
Однак наголошують, що найкоротший шлях до завершення війни – зброя, санкції та фінансова допомога Україні.
 
Як повідомляла УМ, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розкритикував деяких  кулуарних «змовників» у Давосі, які пропонують припинити вогонь задля того, щоб відновити бізнес в росії.