«Велика сімка» продовжить постачати зброю Україні

16:06, 14.05.2022
«Велика сімка» продовжить постачати зброю Україні

Зустріч на курорті Вайссенхаус на Балтійському морі топ-дипломатів з Групи семи. (Фото Reuters)

Міністри закордонних справ країн Групи семи (G7) обіцяють й надалі посилювати економічну та політичну ізоляцію росії, а також продовжувати постачати зброю Україні.

 

Також країни «Великої сімки» працюватимуть над зменшенням глобальної нестачі продовольства, спричиненої війною.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву міністрів у суботу. 

 

Зазначається, що після зустрічі на курорті Вайссенхаус на Балтійському морі топ-дипломати з Великої Британії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії, США та Європейського Союзу також пообіцяли продовжувати військову та оборонну допомогу Україні "скільки буде потрібно".

 

Дипломати Групи семи також пообіцяли боротися з російською дезінформацією, спрямованою на те, щоб звинуватити Захід у проблемах постачання продовольства по всьому світу через економічні санкції проти Москви, і закликали Китай не допомагати Москві та не виправдовувати війну Росії.

 

Міністри вважають, що ключем до посилення тиску на Росію є заборона або поетапна відмова від закупівлі російської нафти країнами-членами ЄС, які, як очікується, наступного тижня досягнуть угоди з цього питання, навіть якщо Угорщина й надалі виступатиме проти цього.

 

«Ми будемо прискорювати наші зусилля, щоб зменшити та припинити залежність від російських поставок енергоносіїв якомога швидше, спираючись на зобов’язання G7 щодо поступового припинення або заборони імпорту російського вугілля та нафти», – йдеться у заяві.

 

Також міністри наголосили: «Ми ніколи не визнаємо кордони, які Росія намагалася змінити за допомогою військової агресії, і будемо підтримувати нашу участь у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи Крим».

 

Дипломати також розкритикували Білорусь за її позицію щодо війни і закликали режим у Мінську «припинити полегшувати агресію Росії та дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань».

 

Раніше стало відомо, що країни G7 планують виділити Україні до 30 млрд євро.

 

Як повідомяла "УМ", нещодавно міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила у Києві, що Німеччина наполягає на повному членстві України в Європейському Союзі.