Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні

16:18, 03.05.2022
Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні

330 народних обранців проголосували за заборону діяльності проросійських партій в Україні (Фото: rada.gov.ua)

Верховна Рада ухвалила закон щодо заборони діяльності проросійських партій.
 
За відповідне рішення на засіданні ВР у вівторок, 3 травня, проголосували 330 парламентаріїв.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі.
 
«Рада заборонила діяльність проросійських партій»,- написав він, вказавши, що був ухвалений відповідний законодавчий акт № 7172-1.
 
Цим законопроєктом передбачена заборона політичних партій, які виправдовують або заперечують збройну агресію Росії проти України.
 
Серед депутатів, які підтримали документ — 17 колишніх депутатів ОПЗЖ:
 
12 депутатів з нової групи Платформа за життя та мир
5 депутатів з ОПЗЖ, які зараз позафракційні.
 
Як відомо, 20 березня Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією на час воєнного стану. 
 
28 березня ВР отримала закон проєкту №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні.
 
28 березня партія "Опозиційна платформа — за життя" заявила про призупинення своєї діяльності. "Діяльність партії припинена! Війна змінює все! Світ до 24 лютого і після — це два різні світи", — йшлося в повідомленні на сайті ОПЗЖ.
 
1 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій" (№7172-1), який визначає процедуру заборони партій, що мають антиукраїнський характер.
 
Мета документа - захист незалежності і суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму і спрямована на повалення в Україні державного ладу, знищення і підміни національної ідентичності її громадян. Він покликаний законодавчо врегулювати порядок заборони і припинення діяльності проросійських партій задля захисту демократії в Україні.
 
14 квітня у Верховній Раді було оголошено про призупинення діяльності парламентської фракції "Опозиційна платформа – За життя".
 
21 квітня нардепи від фракції "ОПЗЖ" створили в парламенті нову депутатську групу, яка отримала назву "Платформа за життя та мир". Очолив її колишній голова фракції "ОПЗЖ" Юрій Бойко.
 
Як повідомляла УМ,колишній  депутат від одіозної партії «ОПЗЖ», а нині самопроголошений «мер» Маріуполя Костянтин Іващенко, який перейшов на бік окупантів у перші дні війни, власноруч коригував ворожий вогонь та розстрілював мирних жителів, які намагалися евакуюватися з блокадного міста.