Конгрес аплодував стоячи: США почули Зеленського і надають системи ППО

21:03, 16.03.2022
Конгрес аплодував стоячи: США почули Зеленського і надають системи ППО

Володимир Зеленський закликав США надати ППО і був почутий (Фото Офісу президента)

Полум’яний виступ Президента України Володимира Зеленського перед конгресом США в режим відеоконференції справив неабияке враження не американський політикум.

 

Зокрема, конгресмени аплодували українському лідеру стоячи.

 

Як інформує Україна молода, у своєму виступі Зеленський закликав Сполучені Штати створити безпольотну зону над Україною, а якщо такого бажання у Заходу немає - надати захисні системи ППО (зокрема, С-300 та інші), а також літаки.

 

Глава держави нагадав конгресменам про Перл-Харбор 7 грудня 41-го року та про вежі-близнюки 11 вересня 2001 року.

 

І наголосив: «Наша держава переживає це щодня! Щоночі! Уже протягом трьох тижнів! Різні українські міста... Одеса і Харків, Чернігів і Суми, Житомир і Львів, Маріуполь і Дніпро. Росія перетворила українське небо на джерело смерті для тисяч людей.

 

Російські війська вже випустили по Україні майже тисячу ракет. Незліченну кількість авіабомб. Вони використовують дрони, щоб прицільніше вбивати. Це терор, якого Європа не бачила, не бачила вже 80 років!».

 

Глава держави також продемонстрував вражаюче відео, яке засвідчує варварські обстріли рашистами цивільних об'єктів, смерть, каліцтва і страждання жінок і дітей. 

 

 

І офіційний Вашингтон таки почув Україну. Вже за кілька годин після виступу Зеленського президент США Джо Байден заявив, що американці таки передадуть Україні системи протиповітряної оборони для протистояння російській агресії.

 

«На прохання президента Зеленського ми надаємо системи протиповітряної оборони великої дальності і боєприпаси для цих систем», - заявив Байден під час виступу у Білому домі в середу ввечері.

 

Він також анонсував додаткові $800 мільйонів на безпекову допомогу Україні.

 

"Це збільшує нову безпекову допомогу для України до 1 млрд доларів лише цього тижня. Це будуть прямі поставки обладнання від нашого Міністерства оборони. Цей пакет допомоги включає 800 зенітних систем, щоб українці могли продовжувати зупиняти літаки та гелікоптери, які атакують їх людей, і захистити свій повітряний простір", - сказав господар Білого дому.

 

Загалом оголошений пакет допомоги включатиме:

 

800 одиниць систем протиповітряної оборони різної дальності;

дрони;

9 тисяч одиниць протитанкових комплексів;

7 тисяч одиниць стрілецької зброї та 20 мільйонів патронів.

 

Раніше телеканал CNN повідомляв, що США та їхні союзники НАТО направляють в Україну кілька зенітно-ракетних комплексів для допомоги в обороні проти російської агресії.

 

Йдеться про радянські комплекси "Оса", модифікації систем С-300 та переносні зенітно-ракетні комплекси "Стріла-3".

 

ДО РЕЧІ:

 

Під час виступу перед конгресом президент Володимир Зеленський також запропонував США створити новий союз - United for peace, який матиме змогу за 24 години надавати усю необхідну допомогу.

 

"Повномасштабне російське вторгнення в Україну почалося 24-го лютого. І було би справедливо, якби воно завершилось за добу. За 24 години. Щоб зло було одразу покарано. Сьогодні світ не має таких інструментів.

 

«Війни минулого спонукали наших попередників створювати інституції, які повинні бути захищати нас від війни. Але... Вони не працюють. Ми це бачимо. Ви це бачите. А отже, потрібні нові інституції, нові союзи. І ми пропонуємо.

 

Пропонуємо створити об’єднання – U-24. United for peace. Союз відповідальних держав, які мають силу і совість, щоб зупиняти конфлікти. Негайно. За 24 години надавати усю необхідну допомогу. Якщо треба – то зброю. Якщо треба – то санкції. Гуманітарну підтримку, політичну підтримку, фінанси», - пояснив свою ініціативу Верховний Головнокомандувач України.

 

Як повідомляла «УМ», раніше держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив готовність Сполучених Штатів притягнути президента рф путіна до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

 

Напередодні президент США Джо Байден підписав законопроєкт , який передбачає виділення для України $13,6 млрд.