Порошенко вимагає відсторонення керівника слідчої групи ДБР

12:24, 31.01.2022
Порошенко вимагає відсторонення керівника слідчої групи ДБР

Порошенко спілкується з журналістами після виклику до ДБР. (eurosolidarity.org)

П'ятий президент Петро Порошенко відмовився давати покази слідчим і вимагає відсторонення керівника слідчої групи ДБР, який розслідує так звану  «вугільну» справу, через маніпуляції.

 

За його словами, він відмовився від співпраці зі слідством.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Порошенко заявив журналістам після допиту на вході до ДБР у понеділок.

 

«Я точно не буду брати участі у цьому шоу. Я не буду брати участі і давати будь-які покази... Ніякої співпраці з мого боку не буде, бо тільки легітимізує злочинні дії Зеленського і Тататрова. Це буде принциповою позицією», - наголосив Петро Олексійович.

 

Він також заявив, що його захист готує службові матеріали для суду про  відсторонення керівника слідчої групи бюро, який, на його думку, маніпулює підозрою під час розслідування, є політично заангажованим і незаконно відмовляється видавати Порошенку паспорт, який необхідний йому для політичної діяльності в середині країни, як народному обранцю.

 

При цьому, Порошенко назвав слідчих ДБР негідниками.

 

Адвокат Порошенка Ілля Новіков додав, що йдеться про слідчого Дзвоника, який нібито постійно порушує закон і не дає його підзахисному не лише поїхати у відоядження за кордон, але й пересуватися Україну, зокрема, поїхати до захисників України «на передок».

 

 

Тоді як Державне бюро розслідувань повідомило, що Петро Порошенко відмовився давати покази слідчому та покинув приміщення ДБР, а також відмовився підписувати протокол, що документально зафіксовано.

 

«Будь-який підозрюваний, навіть якщо це народний обранець, у будь-якому кримінальному провадженні не може визначати кількість допитів та види процесуальних дії, які потрібно провести під час розслідування.

 

Статус народного депутата не дає права ігнорувати Кримінальний процесуальний кодекс України. Підкреслюємо, брати участь у процесуальних діях є обов’язком Порошенка. Саме закон визначає, що у нього є певні обов'язки, які він має виконувати, а не керуватися особистими бажаннями щодо цього.

 

Відмова співпрацювати зі слідством і давати покази може свідчити про те, що  Порошенко усвідомлює свою провину і саме тому намагається зірвати проведення законних процесуальних дій», - заявили у бюро.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Петро Порошенко закликав владу на чолі з чинним президентом Володимиром Зеленським підписати символічний акт про об’єднання в умовах російської загрози, а не займатися політичними переслідуваннями.