Міграційна криза: Польща планує закрити пішохідне і залізничне сполучення з Білоруссю, відео

14:33, 13.11.2021
Міграційна криза: Польща планує закрити пішохідне і залізничне сполучення з Білоруссю, відео

Поліцейські і прикордонники Польщі утримують східний кордон з Білоруссю. (Фото: policja.pl)

Офіційна Варшава розглядає сценарій закриття усіх прикордонних переходів та зупинки залізничного руху на кордоні з Білоруссю.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив журналістам голова МВС Польщі Маріуш Каміньський в суботу.

 

За його словами, Польща має ще багато варіантів впливу на білоруську сторону.

 

"Вони чудово знають, що ми можемо ось-ось закрити нові переходи, зокрема залізничний рух", - сказав пан Каміньський.

 

Міністр нагадав, що Білорусь є важливою транзитною державою, зокрема для транспортування товарів із Китаю.

 

"Закриття переходу в Кузні було після того, як безпосередньо біля цього КПП білоруси спровокували міграційну ситуацію, нелегальне перетинання кордону. Це був перший попереджувальний сигнал. Ми надсилаємо відповідні сигнали. Вони будуть у повній ізоляції - не тільки політичній, а й економічній", - попередив голова МВС Польщі.

 

 

За даними МВС Польщі, цього року кількість спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону зросла у 370 разів та перевищила 33 тисячі.

 

Водночас, Прикордонна служба Польщі інформує, що білоруські військові в ніч на суботу службовою машиною намагалися зруйнувати тимчасове загородження на східному кордоні в районі населеного пункту Черемха.

 

"Вони зривали стовпи огорожі та розривали колючий дріт службовою машиною. Польські служби були засліплені лазерними променями та стробоскопом", - йдеться у повідомленні.

 

Прикордонна служба також повідомила, що недалеко від місця інциденту мігранти намагались прорвати польський кордон і для цього білоруська влада видала їм газові балончики.

 

"Білоруси оснастили їх сльозогінним газом, який застосовувався щодо польських служб. Ця і подальші спроби нелегально перетнути кордон були попереджені", - йдеться у повідомленні.

 

 

Як повідомляла «УМ», Путін закликає вирішити міграційну кризу на користь Білорусі і ЄС.

 

Нагадаємо, на цьому тижні різко загострилася ситуація на польсько-білоруському кордоні: кілька тисяч мігрантів намагаються силоміць прорватися на польську територію в різних місцях.

 

Польща, Литва та Латвія повідомили про різке збільшення кількості мігрантів з Іраку та Афганістану, які намагаються перетнути білорусько-польський кордон. На думку Варшави та Брюсселя, це свого роду гібридна війна, влаштована Мінськом.

 

ЄС звинувачує Білорусь у тому, що вона спонукає мігрантів приїжджати на свою територію, а потім підштовхує тисячі з них перетнути кордон до Польщі та інших сусідніх держав ЄС у відповідь на санкції, введені проти Мінська.