Україні потрібен військовий сценарій звільнення Криму і ОРДЛО – Арсен Аваков

14:17, 14.10.2021
Україні потрібен військовий сценарій звільнення Криму і ОРДЛО – Арсен Аваков

Аваков закликав генералів розробити сценарій звільнення захоплених агресором територій. (facebook.com/arsen.avakov.1)

Колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує керівництву держави  напрацювати сценарій звільнення окупованих територій Криму й ОРДЛО.

 

На думку Авакова, який очолював МВС майже 7,5 років, військовий сценарій варто складати з врахуванням усіх сучасних форм озброєння та стратегій.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Аваков написав у Facebook  в четвер.

 

Він нагадав, що саме 14 жовтня 2021 року є вже 2 740-м днем гібридної війни РФ проти України.

 

«Понад 4 тисячі загиблих українських військових, і майже стільки ж – цивільних. Близько 20 тисяч поранених – як серед цивільного, так і військового населення… 14 жовтня ми дякуємо нашим Героям і вшановуємо тих, хто загинув, захищаючи цілісність і суверенітет держави», - зазначив ексміністр.

 

На його думку, безпека – це не мир на умовах окупанта, а «визнання на всіх рівнях без будь-яких дипломатичних реверансів, що найбільша загроза цьому миру – путінський режим в Росії».

 

«Безпека – це точно не про прості рішення, не про відмову від окупованих територій. Не можна розраховувати на успіх, добровільно прирікаючи себе на поразку. Війни виграють не армії, війни виграють нації! Ми – нація вільних - козаків, січових стрільців, повстанських рухів, дисидентів, борців за свободу України.

 

Відтак дивно чути від деяких армійських генералів, що Генштаб не розглядає військовий сценарій повернення окупованих територій Криму та Донбасу», - написав пан Аваков.

 

І додав: «Тезу про «повернення винятково дипломатичним шляхом», панове генерали, слід залишити дипломатам. Армія зобов’язана робити свою роботу. Зокрема, і мати напрацьований сценарій звільнення захоплених агресором територій з використанням усіх сучасних форм озброєння та стратегій».

 

На його думку, наразі вкрай потрібно закріпити на державному рівні Стратегію деокупації та реінтеграції не лише Криму, а й Донецької та Луганської областей.

 

Колишній керманич МВС акцентує, що йдеться не про формальний документ, а про законодавчо закріплену роль і місце кожного державного інституту, кожного українця в цьому процесі.

 

За його словами, у 2018 році було прийнято саме таку стратегію на рівні МВС.

 

«Сьогодні критично необхідна Національна єдина стратегія по Криму та Донбасу, напрацювання якої – це спільна місія парламенту, президента і уряду, за тісної співпраці з громадянським суспільством та нашими міжнародними партнерами», – зазначив він.

 

Аваков також вважає, що Україна має долучитися до формування нової безпекової стратегії ЄС. Тим більше, що минулого тижня у Словенії відбулася нарада 27 лідерів Євросоюзу.

 

"Під час зустрічі за зачиненими дверима і в умовах повної конфіденційності лідери ЄС, нарешті, досягли прогресу щодо необхідності переформатування оборонної стратегії. Напрацювання нового документа планують завершити і представити до наступного Саміту НАТО восени 2022 року в Мадриді", - пише ексміністр.

 

І наголошує, що саме тому Україна має долучитися до колективної безпеки ЄС, "наразі нехай і у позаблоковому статусі".

 

"Адже побудова оборонної моделі Європи без участі нашої держави – буде щонайменше неповною. В гіршому сценарії – може виявитися стратегічно помилковою", – вважає Аваков.

 

На його переконання, «на хисткому ґрунті інтриг, підлості, безкультур’я та розбрату можна побудувати хіба що дуже недовговічний картковий будинок».

 

Як повідомляла «УМ», у четвер, 14 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України, День козацтва і День Запоріжжя.

 

Державне свято було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським Указом з назвою "День захисника України".

 

Нещодавно, 14 липня 2021 року, Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України.