Сталінські методи Лукашенка: У Чехії вважають маніпулятивним інтерв’ю Протасевича

09:13, 05.06.2021
Сталінські методи Лукашенка: У Чехії вважають маніпулятивним інтерв’ю Протасевича

Романа Протасевича привезли із СІЗО до державної телестудії.

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки вважає «вимушеним і маніпулятивним» інтерв’ю білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у заяві МЗС Чехії у суботу.

 

«Неймовірно, що в XXI столітті режим Лукашенко використовував методи, відомі з часів найжорстокіших сталінських репресій 1930-х до 1950-х років, проти своїх опонентів. Ми засуджуємо ці методи», - наголосили чеські дипломати.

 

І закликають негайно звільнити Романа Протасевича та всіх інших політичних в’язнів у Білорусі, «чисельність яких значно зростає з кожним тижнем».

 

«З нашої точки зору, важливо, щоб санкції проти Білорусі не торкалися пересічних білоруських громадян, а були спрямовані виключно на пана Лукашенко та інших відповідальних осіб, які шляхом жорстоких репресій допомагають зберегти його авторитарний режим при владі», - зазначають у МЗС Чехії.

 

Тоді як міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулханек додає:

 

"У середу я зустрінуся з представником білоруської опозиції Світланою Тихановською. Ми обговоримо ситуацію в Білорусі і, звичайно, справу Романа Протасевича, Ігоря Лосика та інших політичних в'язнів".

 

Офіційна Прага вважає, що затримання Романа Протасевича "суперечить міжнародному праву".

 

Крім того, Чеська Республіка підтримала рішення Ради ЄС про заборону перельоту білоруських авіаперевізників у повітряний простір ЄС, включаючи посадку в аеропортах держав-членів Європейського Союзу.

 

 

Як повідомляла «УМ», 23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

 

У п’ятницю білоруський державний телеканал ОНТ показав "інтерв’ю" з захопленим опозиційним журналістом Романом Протасевичем, де він начебто "визнав провину" та сказав, що "почуває себе прекрасно" і навіть «поважає Лукашенка».

 

Рада ЄС затвердила рішення заборонити білоруським авіаперевізникам польоти у повітряному просторі ЄС та використовувати аеропорти країн Євросоюзу.