Джемілєв сподівається на участь Байдена у саміті «Кримська платформа»

07:36, 28.02.2021
Джемілєв сподівається на участь Байдена у саміті «Кримська платформа»

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що є вагомі підстави очікувати, що президент США Джо Байден візьме участь в міжнародному саміті «Кримська платформа», проведення якого заплановане у Києві 23 серпня.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Джемілєв сказав під час виступу на заході з нагоди Дня спротиву окупації Криму і Севастополя в суботу ввечері.

 

«Вчора президент України підписав указ про створення Кримської платформи. Ми покладаємо на це великі надії. Багато країн світу, в тому числі країни Ради Європи, США, вже висловили згоду долучитися. Хоча я точно не можу сказати, чи будуть вони представлені 23 серпня цього року на саміті, але є дуже великі підстави сподіватися на те, що, в тому числі, і Джо Байден 23-го числа буде тут. У всякому разі, над цією темою ми будемо дуже ретельно працювати», - наголосив кримськотатарський лідер.

 

І додав, що на його думку, створення Кримської платформи є істотним кроком на шляху до деокупації захопленого Росією Криму.

 

Пан Джемілєв також нагадав, що питання окупованого Донбасу на базі Мінських угод все ж піднімається. Але тему звільнення Криму Володимир Путін навіть обговорювати не хоче.

 

"І нахабно заявляє те, що це земля Росії, і те, що там діється, на окупованій території – це, мовляв, внутрішні справи Росії. Але з цим, зрозуміло, ні Україна, ні світова спільнота, ні в якій мірі не може погодитися, і робитимуться необхідні заходи з деокупації", – наголосив пан Мустафа.

 

Зазначимо, що офіційного підтвердження планів президента США Джо Байдена взяти участь в саміті Кримської платформи поки не було.

 

Як повідомляла «УМ», Кримську платформу ініціювали як міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини у Криму та сприяння його деокупації.

 

Колишній президент Петро Порошенко назвав вірними ініціативи влади по роботі Кримської платформи для повернення окупованого Росією півострова, проте звернув увагу на те, що реалізувати деокупацію буде складно. Порошенко також відреагував на закиди влади про можливу бездіяльність щодо Криму під час його президенства.