Коронавірусного фонду ніколи не існувало - Зеленський

12:41, 22.02.2021
Коронавірусного фонду ніколи не існувало - Зеленський

Коронавірусний фонд створювали навесні 2020 року.

Володимир Зеленський заявив, що в Україні ніколи не існувало окремого коронавірусного фонду. За його словами, у держави не було можливості виділити мільярди гривень різним галузям.

 

Як інформує УМ, про це він повідомив 22 лютого під час пресконференції на форумі "Україна.30" у Києві.

 

Президент розповів, що спершу влада вирішила обмежити фінансування усіх програм на користь COVID-19. 

 

"Коли розпочалася пандемія коронавірусу ми обмежили усі програми. Ми зрозуміли, що немає лікарень, немає засобів захисту і тому ухвалили рішення обмежити усіх. Проти цього були уряд, Верховна Рада й люди, життя яких залежало від цих програм. Нам довелося це зробити, бо ми не знали, коли завершиться пандемія", - сказав глава держави.

 

Володимир Зеленський зазначив, що спершу вони пообіцяли відкрити усі програми через 3 місяці. Однак ніхто не знав, що перша хвиля коронавірусу – це початок хаосу.

 

За його словами, ніхто не міг передбачити, що пандемія – це початок того майбутнього, в якому доведеться жити не тільки Україні, а й усьому світу. Влада просто не знала, що буле далі.

 

Президент зауважив, що пізніше стало зрозуміло, що потрібно по трохи відкривати усі програми.

 

"Відкриваючи, ми розставляли пріоритети. Інфраструктура та "Велике будівництво" – це суміжні професії. Ми розуміли, коли їх зупинимо, то втратимо 190 тисяч робочих місць, це ще до того, що втратило суспільство. Окрім цього, ця програма залучила ресурси в економіку, в Україну у зарплату і робочі місця", – розповів він.

 

Глава держави додав, що коронавірусного фонду ніколи не існувало. В України не було можливості виділити мільярди різним галузям, в держави не має такого ресурсу.

 

"Коронавірусний фонд – це всі програми, які об'єднані, і ми просто поставили рамки, що не можна брати звідти гроші. Беремо гроші звідти тільки на пріоритети. Отак ми працювали", - підсумував Володимир Зеленський.

 

Коронавірусний фонд створювали навесні 2020 року. За задумом, він мав допомогти державі боротися з пандемією коронавірусу. Загалом фонд становив 65,7 мільярда гривень.

 

Втім, значну частину грошей витратили не за призначенням. За даними Мінфіну, майже 21 мільярд гривень пішов на ремонт доріг, а 2,5 мільярда гривень – на доплати поліцейським.