Опитування від Зеленського: у Раді розкритикували ініціативу президента

17:02, 13.10.2020
Опитування від Зеленського: у Раді розкритикували ініціативу президента

Депутати від опозиції вважають, що Зеленський принижує інститут президента. (Фото з ФБ-сторінки Володимира Зеленського)

Парламентські партії «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина» розкритикували намір президента Володимира Зеленського провести опитування громадян у день голосування на чергових місцевих виборах в Україні 25 жовтня.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йдеться у заявах парламентських фракцій і у коментарях окремих нардепів журналістам у вівторок.

 

Так, в "Євросолідарності" назвали "опитування Зеленського" маніпуляцію та спробою вплинути на результати місцевих виборів.

 

"Оголошувати опитування за 12 днів до виборів із незрозумілими запитаннями – це відверта маніпуляція і спроба через опитувальник вплинути на провальний для "зелених" результат. Або протягти потрібні Кремлю запитання про "мир во всьом мире" і потім імплементувати це, посилаючись на волю народу", – зазначила народний депутат, співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко.

 

На її думку, "ці псевдоопитування не можна допускати категорично".

 

Народний депутат від "ЄС" Володимир В’ятрович написав у Фейсбуці, що "Конституція України передбачає всенародне опитування виключно у формі референдуму, процедура якого може визначатися виключно законом. Місцеві вибори призначені для вільного і чесного обрання людьми органів місцевого самоврядування. Будь-яке незаконне втручання у виборчий процес, перешкоджання вільному волевиявленню людей, у тому числі використання голосування для фейкових "опитувань", є кримінальним злочином".

 

Як наголошує В’ятрович, вибори мають пройти вільно, чітко у відповідності з Виборчим кодексом, без будь-якого стороннього впливу на волевиявлення людей; спроби використовувати виборчі дільниці чи виборчі комісії для реалізації таких "опитувань" мають негайно припинятися правоохоронними органами та свідомими громадянами, а їхні учасники – притягуватися до відповідальності; будь-які незаконні "опитування" за межами дільниць мають розцінюватися як прихована агітація в день голосування і провокація; будь-які спроби "намалювати якісь цифри нібито всенародних "опитувань" мають розцінюватися як злочинне зловживання владою з усіма наслідками".

 

У «ЄС» вважають, що Зеленський таким чином перемикає увагу суспільства на себе, оскільки рейтинг його партії "Слуга народу" "стрімко котиться вниз". Крім того, він хоче "побрататися з ОПЗЖ".

 

У партії впевнені, що питання будуть приблизно такі:

 

- амністія/примирення/тема місцевих виборів на Донбасі;

- двопалатний парламент/скорочення кількості нардепів;

- мова, статус, застосування.

 

Тоді як партія «Голос» розглядає ініціативу Зеленського як потенційну загрозу національним інтересам України, адже є побоювання, що він використає "незаконне опитування" в російських інтересах. "Це спосіб легітимізувати небезпечні рішення, які має в планах Офіс президента. Зокрема, про особливий статус Донбасу, або про "зійтися посередині" з агресором", - кажуть в партії.

 

Крім того, у "Голосі" вважають, що подібні опитування порушують виборче законодавство і протирічать міжнародним стандартам демократичних виборів.

 

"Вони вже хотіли це зробити без окремого закону про референдум, коли хотіли наділити ЦВК повноваженням проводити опитування. Але ми не дали це зробити у вересні. Тепер вони ламають державу через коліно, оголошуючи референдум взагалі без будь-яких законних підстав. Це величезна загроза для безпеки України в часі війни", — заявив народний депутат "Голосу" Роман Лозинський.

 

Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко, у свою чергу, наголосила: "Президент займається відвертою маячнею та оголошує якесь "потєшне" опитування людей на дільницях у день виборів. "Опитування", яке не передбачено жодним законом, не буде мати ніяких правових наслідків і довіри від людей"»

 

На її думку, це опитування "дешева піарщина" і "приниження статусу президента".

 

Соратник Юлії Тимошенко в Раді Валентин Наливайченко вважає, що за проведенням такого опитування на місцевих виборах стоїть адміністративний ресурс. "Виборчий кодекс України - найвищий для виборів закон - встановлює, що вибори - окремо, а опитування - окремо", - підкреслив він.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський закликав українців прийти на виборчі дільниці в неділю, 25 жовтня, та відповісти на п'ять важливих для кожного запитань. Водночас конкретно, якими будуть ці п'ять запитань, глава держави пообіцяв розповісти пізніше.

 

Комітет виборців України висловив занепокоєння щодо такої ініціативи президента, зауваживши, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом.

 

Користувачі соцмереж гостро розкритикували та висміяли ініціативу Зеленського щодо опитування.