Плівки Деркача: Порошенку знову закидають «держзраду»

00:05, 20.05.2020
Плівки Деркача: Порошенку знову закидають «держзраду»

Петро Порошенко у Верховній Раді.

Оприлюднення позафракційним нардепом Андрієм Деркачем аудіоматеріалів, які нібито свідчать про вплив колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка призвели до відкриття Офісом генпрокурора чергового кримінального провадження щодо експрезидента у вівторок ввечері.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють вітчизняні ЗМІ в ніч на середу.

 

Зокрема, за даними «Української правди», Офіс Генпрокурора вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо «плівок Деркача». Розслідування розпочате за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч.2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) ККУ.

 

До матеріалів провадження долучать надану нардепом Андрієм Деркачем флешку із аудіозаписами, де звучать голоси, схожі на голоси п’ятого президента та лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка, ексвіцепрезидента США Джо БайденатаексдержсекретаряСША Джона Керрі.

 

У свою чергу в "Європейській солідарності" заявили, що оприлюднені аудіофрагменти "сфабриковані заради дискредитації України і штучного її втягнення в американську виборчу кампанію".

 

В «ЄС» вважають, що плівки Деркача «є російською провокацією і не мають нічого спільного з реальністю». А їхня мета – підірвати двопартійну підтримку України з боку Сполучених Штатів.

 

У Порошенка додали, що одним із завдань Деркача «є лобіювання інтересів олігарха Коломойського», мовляв, «очевидно Приватбанк – це винагорода за участь у цій російській провокації».  

 

Тим не менше, скандал не оминув увагою голова ВР Дмитро Разумков, який вважає, що правоохоронна система має зреагувати на плівки Деркача.

 

«На жаль, у мене не було можливості подивитися весь ефір, але ті вижимки та інформація, вона, м’яко кажучи, вражає, - і сама інформація, і те, з яких кабінетів, можливо, вона з’явилася. Але сто відсотків має відреагувати правоохоронна система, на мій погляд, мають відреагувати і спеціальні служби. Головним питанням для мене як для громадянина є те, чи відповідає вона дійсності. Якщо це відповідає дійсності - то наслідки повинні бути більш ніж жорсткими», - сказав Разумков в ефірі телеканалу «112 Україна».

 

За словами спікера Ради, поки що стосовно цих плівок питань більше, ніж відповідей. І додав, що вже є нардепи, які бажають створити тимчасову слідчу комісію з цього приводу.

 

Тоді як Деркач стверджує, що «плівки» він отримав від журналістів-розслідувачів, а запис розмов нібито робив особисто Порошенко.

 

Перша тема аудіозаписів, як зазначив депутат, стосується збереження корупційних схем Burisma (фірми, до якої має стосунок син Байдена). За словами Деркача, розмови датовані 2015-2016 рр., в них, зокрема, йдеться про необхідність звільнення тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, «який розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена».

 

Друга тема записів, за словами депутата, стосується розвалу парламентської коаліції та виборів у лютому 2016 року. Окрім того, додав Деркач, у розмовах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

 

Як повідомляла "УМ", у квітні генпрокурорка Венедіктова відкрила п'ять кримінальних проваджень проти Порошенка через призначення суддями Верховного суду її колишніх конкурентів на конкурсі.