Зеленський покарає за Нові Санжари вірусологів у спортивках

21:44, 21.02.2020
Зеленський покарає за Нові Санжари вірусологів у спортивках

Володимир Зеленський під час відеозвернення у зв'язку з подіями у Нових Санжарах.

Президент Володимир Зеленський вважає черговим іспитом для суспільства історію з поверненням українських громадян з міста Ухань, яке є епіцентром коронавірусу в Китаї.

 

І обіцяє, що винні у заворушеннях в Нових Санжарах «вірусологи» у спортивних костюмах понесуть кримінальну відповідальність.

 

Про це Зеленський заявив у відеозверненні у п’ятницю ввечері.

 

«В історії кожної нації є часи коли їй доводиться складати нелегкий іспит та відповідати на життєво важливі запитання. Ми є, чи нас немає? Ми натовп, чи згуртований народ? Ми стадо, чи ми нація? Ми мешканці, чи громадяни?», - заявив глава держави.

 

На його думку, влада змінює ставлення держави до громадянина: «Кожен українець має чітко знати: «моя держава мене не залишить, і не важливо хто я – полонений моряк, політичний в’язень, активіст, що потрапив у підвали на окупованих територіях, молода дівчинка з собачкою чи будь-яка звичайна людина, яка опинилася в епіцентрі нового вірусу. Для нас кожен українець – незамінний».

 

Зеленський додав: «Не прокажені, не хворі чумою, не з рогами і копитами, а звичайні, нормальні люди пройшли обстеження і були допущені на літак. І вони точно чекали на інший прийом на своїй, як їм здавалось, рідній землі».

 

Відтак, президент Зеленський пообіцяв, що замовники і організатори протестів проти розміщення евакуйованих українців та іноземців з Китаю у Нових Санжарах понесуть кримінальну відповідальність.

 

«Ми знаємо, що дехто свідомо та навмисне сіяв серед людей паніку, а потім підбурював до цього дикунства. Замовники і організатори понесуть відповідальність. Фото і телекамери зафіксували обличчя багатьох людей, які організували масові безпорядки. Це відомі світу «вірусологи» у спортивних костюмах. Раніше вони вже були помічені як «поважні аграрії», що виступають проти ринку землі», - наголосив глава держави.  

 

Зеленського також вразили кадри, коли персонал медичного закладу, дізнавшись, що людей везуть не до них, почав співати гімн України.

 

«Нам не слід забувати ключового рядка з нашого гімну: «І покажем, що ми, браття, козацького роду». А козацький рід – це мужньо стояти один за одного, брат за брата, плече до плеча. І ніколи не кидати своїх, - зазначив президент. - Водночас, я впевнений, що людська байдужість не має географічної ознаки. І більшість людей на Львівщині та Тернопільщині були готові допомагати та прийняти у себе евакуйованих українців».

 

І порадив не таврувати цілий регіон та роз’єднувати Україну через поведінку окремих лікарів та мешканців.

 

Як повідомляла «УМ», 20 лютого з Китаю в Україну прилетіли 72 людини: 45 українців і 27 іноземців. Усі евакуйовані з Китаю будуть перебувати на 14-денній обсервації у медцентрі «Нові Санжари» на Полтавщині.

 

Через інформацію, що евакуйованих осіб повезуть у Нові Санжари, місцеві мешканці ще з вечора 19 лютого влаштували мітинг, а вранці 20 лютого перекрили дорогу і вступили у сутичку з поліцейськими. Люди обурювалися, що влада узагалі не пояснила таке своє рішення і не заспокоїла їх.

 

Міністр МОЗ Зоряна Скалецька вирішила провести 14 днів на обсервації з евакуйованими.

 

Мешканці Нових Санжар, у свою чергу, масово не пускають дітей до школи.