Сенат США повністю виправдав Дональда Трампа в процесі імпічменту

08:51, 06.02.2020
Сенат США повністю виправдав Дональда Трампа в процесі імпічменту

(Фото: Білий дім)

Верхня палата американського Конгресу більшістю голосів визнала президента США Дональда Трампа невинуватим за двома статтями обвинувачень, офіційно висунутими в грудні за результатами розслідування Палати представників.

 

Остаточне голосування по двох статтях відбулося в середу.

 

Так, за першою статтею обвинувачень президента – у зловживанні владою – голосування відбулося з розрахунком 48 проти 52 сенаторів. Позицію демократів і незалежних кандидатів щодо визнання Трампа винним підтримав також один сенатор з Республіканської партії – Мітт Ромні.


За другою статтею обвинувачень глави Білого дому в процесі імпічменту, яка стосувалася перешкоджання роботі Конгресу США, голоси розподілилися суто за партійною лінією – 47 проти 53.

 

За процедурою, для того, щоби відправити президента США у відставку, необхідна підтримка щонайменше двох третин складу Сенату, мінімум 67 сенаторів зі 100 мандатної палати.


Таким чином, процес імпічменту президента Трампа в Конгресі США офіційно можна вважати завершеним.

 

 

Як повідомлла УМ, республіканці в Сенаті готуються розглянути імпічмент Трампа в прискореному режимі.

 

Демократи звинувачують Трампа в тому, що він навмисно затримав військову допомогу Україні, щоб натиснути на владу і домогтися проведення розслідування проти свого політичного противника, колишнього віце-президента Джо Байдена, син якого Хантер працював в українській компанії Burisma Holdings.

 

Зокрема, демократи звинувачують Трампа в спробі втягнути Україну в президентські вибори в США шляхом проведення ррозслідування проти його головного конкурента — колишнього віцепрезидента США Джо Байдена..

 

25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського

 

Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.

 

Більше половини американців (51%) вважають, що Сенат повинен проголосувати за засудження президента Дональда Трампа і відсторонення його від посади в ході майбутнього процесу імпічмент.