Хорошковський підтвердив, що зустрічався із Зеленським

14:49, 11.10.2019
Хорошковський підтвердив, що зустрічався із Зеленським

Колишній голова Служби безпеки України й ексвіце-прем’єр-міністр часів президентства Віктора Януковича Валерій Хорошковський підтвердив, що мав зустрічі із президентом Володимиром Зеленським, але заявив, що про їхню мету буде відомо пізніше.

 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на власне розслідування програми "Схеми: корупція в деталях" (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу "UA:Перший") "Хорошковський повертається".

 

У відповідь на запитання, з яких причин Хорошковський відвідував Офіс президента, ексчиновник підкреслив, що є приватною особою, тому що в нього "немає жодної публічної позиції".

 

"Ну ви ж задавали президенту це питання?.. Мої позиції такі самі, як і в президента. Тобто, я думаю, що вам стане це відомо пізніше", -  сказав Хорошковський.

.

Журналісти поцікавились, які стосунки у нього з президентом: чи вони товаришують, чи Хорошковський, враховуючи політичний досвід, дає поради молодому високопосадовцю, на що той зазначив: "Колись ми спільно працювали, якщо ви пам’ятаєте".

 

Щодо планів після повернення в Україну займатись бізнесом або повертатись у публічну політику, ексголова СБУ часів Януковича заявив, що бізнесом продовжував займатися протягом останніх 7 років і повертався і раніше.

 

Під час розмови журналісти також зазначили, що починаючи з 2016-го року (раніші дані сервісу Plane Finder недоступні), літак Валерія Хорошковського регулярно відвідував Російську Федерацію – сумарно за три роки літак приземлявся у Москві 16 разів.

 

За інформацією джерел "Схем", наразі Валерій Хорошковський курує роботу російських банків в Україні. Як виявили журналісти, він літав за кордон і приїжджав до України у компанії високопосадових представників російських фінустанов.

 

Ідеться про Ярослава Порохняка та Олександра Луканова.

                                                                                 Ярослав Порохняк та Олександр Луканов

Олександр Луканов – член правління і президент російського банку в Україні – "Альфа банку". Ярослав Порохняк – у лютому 2018-го отримав посаду в російському Сбербанку в Україні і став радником голови його правління.

 

Порохняк – давній соратник Валерія Хорошковського по компаніям "Меркс" і "Союз Віктан". У 2009 році, коли "Студія Квартал 95" виходила в ефірі телеканалу "Інтер", яким на той момент володів Хорошковський, Порохняк був співвласником студії разом з Володимиром Зеленським. У 2010-му Порохняк з’явився у структурі телеканалу "Інтер", власником якого тоді був Валерій Хорошковський – і став головою правління.

 

Як повідомляла УМ, журналісти "Схем" з’ясували, що колишній голова Служби безпеки України й ексвіце-прем’єр-міністр часів президентства Віктора Януковича Валерій Хорошковський після перемоги Володимира Зеленського на виборах став регулярно прилітати в Україну та навідуватися в Офіс президента.


Під час так званого прес-марафону в Києві Зеленський підтвердив, що дійсно зустрічався з Хорошковським, але відмовився розказати, про що вони говорили

 

Хорошковський залишив Україну наприкінці 2012 року. За даними ЗМІ, проживав у Монако. Його виїзду за кордон передував конфлікт із екс-прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

 

У грудні 2012 року Хорошковський, перебуваючи на посаді першого віце-прем’єра, написав заяву про звільнення. Він обґрунтував своє рішення "незгодою щодо повторного призначення Миколи Азарова на посаду прем’єра".