Курт Волкер пообіцяв від Заходу не просувати вибори на окупованому Донбасі

08:03, 16.09.2019
Курт Волкер пообіцяв від Заходу не просувати вибори на окупованому Донбасі

(фото: 5 канал)

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.
 
Про це він сказав в інтерв'ю "1+1", передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Я не бачу сценарію, коли Україну будуть підштовхувати до проведення виборів, коли території залишаються окупованими. Реалізація "формули Штайнмайєра" можлива тільки після того, як вибори відбудуться. ...Я часто спілкуюся зі своїми французькими і німецькими колегами, і знаю, що вони не бачать можливостей для місцевих виборів у середовищі, яке досі контролюють російські сили", - запевнив він.
 
Дипломат уточнив, що для того, щоб "формула Штайнмайєра" була реалізована, потрібно, перш за все, щоб Росія вивела війська.
 
Крім того, повинні бути розформовані нелегальні збройні формування, яких підтримує Росія, відновлена ​​стабільність у регіоні.
 
""Формула Штайнмайєра" починається з виборів, але спочатку ми повинні прийти до цієї точки, щоб були вільні вибори", - сказав він.
 
Коментуючи можливе зняття санкцій з Росії, спецпредставник США запевнив, що санкції, введені за окупацію Криму, будуть залишатися настільки довго, наскільки Росія буде продовжувати окупацію півострова.
 
При цьому він зазначив, що якщо Росія буде виконувати Мінські угоди, то США будуть розглядати ослаблення санкцій, введених за їхнє невиконання.
 
Зазначимо, раніше глава Міністерства закордонних справ Вадим Пристайко повідомив, що влада хотіла б провести місцеві вибори по всій країні, включно з територіями Донбасу, що тимчасово не є підконтрольними Україні, втім, зробити зараз це не вдасться.
 
Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.