У справі MH17 з'явилися нові докази проти Росії

11:08, 06.06.2019
У справі MH17 з'явилися нові докази проти Росії

З документів випливає, щопонад 170 курських військових 15 липня 2014 року прибули в Міллерово, що на кордоні з Україною (фото: "Цензор.нет")

Опубліковано документи, які є додатковим доказом того, що ракетний комплекс "Бук", який збив "Боїнг" Малайзії, доставили з Росії.
 
Про це пише російська "Новая газета".
 
За інформацією видання, в його розпорядження надійшли документи військових Росії, які можуть підтвердити, що установку привезли з Росії.
 
Зокрема, це телефонограма від 22 червня 2014 року, в якій йдеться про наказ начальникам і військових автомобільних інспекцій Курська і Воронежа організувати 23 червня супровід військової техніки дорогами загального користування.
 
"Наказ направляється, зокрема, керівництву 56-й курської і 47-й воронезької ВАІ, що знову підтверджує встановлений маршрут руху (з Курська на Донбас - ред.)", - пише газета.
 
 
Зазначається, що телефонограма підтверджує версію авторів порталу Bellingcat про участь особового складу і вантажівок 69-ї бригади в переміщенні техніки з Курська, висловлену ними ще в 2017 році.
 
В іншому папері, за даними видання, підписаному підполковником з 69-ї бригади Аладьїним, наводиться список декількох вантажівок з водіями, які прибудуть до Курська з Бєлгорода, щоб відправитися далі. Зокрема, там фігурує КамАЗ з "чорним" держномером 4267 АН і його водій - рядовий Бутіков А.Н.
 
"Пізніше саме цей КамАЗ потрапить в об'єктиви аматорської зйомки при перевезенні "Бука 332" в Міллерово", - пояснює автор матеріалу.
 
Крім того, у редакції є наказ за підписом т.в.о. командира частини 32406 підполковника Демідова і т.в.о. начальника штабу майора Горбатих.
 
 
З нього випливає, що понад 170 курських військових 15 липня 2014 року прибули в Міллерово, що на кордоні з Україною. У якості підстави наводиться телеграма начальника військ ППО РФ від 13.07.2014.
 
За словами автора, з отриманих документів випливає, що протиракетники прибули в Міллерово майже на три тижні пізніше, ніж їхня техніка; вони були зараховані на котлове забезпечення, відразу ж з нього зняті, але при цьому отримали сухпайки на 5 діб.
 
"Судячи з цих деталей, протиракетники явно не збиралися довго затримуватися з "бойовим чергуванням" за 30 км від кордону і разом з сухпайками ніби вирушили з Міллерово в інше місце. Чи так це? І як пояснити, що незабаром одна з машин курської бригади ППО виявилася поміченою по іншу сторону кордону?" - йдеться в статті.
 
 
Зазначається також, що факт прибуття військовослужбовців з курської частини в прикордонне Міллерово з датою 15 липня посилює підозри і обґрунтовує питання, поставлені слідчими JIT в 2018 році - наприклад, хто здійснював перекидання бойової машини туди і назад і хто був в екіпажі? Чи є їхні імена в списку 170 військових з 53-ї бригади, які прибули на "бойове чергування" до кордону? Хто віддавав їм накази?
 
Як повідомляла "УМ", уряд Нідерландів вимагає від Малайзії роз'яснити останні заяви прем'єр-міністра Махатіра Мохамада, який поставив під сумнів відповідальність Росії за катастрофу MH17.
 
Зауважимо, нещодавно російське Міноборони видало "сенсацію" щодо Бука, який збив MH17: нібито ракета була українською. Однак у представлених Міноборони Росії документах виявили ознаки підробки. Тим більш, заяви Москви повністю протиречать висновкам міжнародної групи розслідувачів, яка визначила, що "Бук", з якого збили літак малазійських авіаліній, належав 53-й бригаді з Курська.
 
А незалежні розслідувачі "Белінгкет" встановили всіх причетних до транспортування "Бука" із Росії на територію України. Всі вони - громадяни Росії. Водночас імена тих, хто відповідальний за дозвіл відправки зброї наразі не повідомляється, але наголошується, що "Бук" не міг потрапити до України без дозволу керівництва збройних сил Росії.
 
Кремль відкидає всі звинувачення та вимагає, щоб представників Росії включили до міжнародної групи розслідувачів. До цього у Росії висували фантастичні версії трагедії з МН17, які повсякчас суперечили одна одній.
 
Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію та поклали на неї всю відповідальність за трагедію.

Катастрофа малазійського Боїнга МН17 сталася 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, більшість - громадяни Нідерландів.