Звіт слідчих у справі МН-17: «Бук» 53-ї бригади доставили із Росії

14:20, 24.05.2018
Звіт слідчих у справі МН-17: «Бук» 53-ї бригади доставили із Росії

Висновки міжнародної слідчої групи вчергове доводять, що війну на Донбасі роз’язала та підтримує Росія

Слідчі у справі збитого "малазійського Боїнга" МН-17 оприлюднили черговий проміжний звіт щодо стану розслідування загибелі 298 осіб, які були на борту пасажирського літака.

Про це повідомляє "Українська правда".

Слідчі встановили, що літак збили із "Бука", який належить 53ій бригаді протиповітряної оборони збройних сил Росії, що базується в російському місті Курськ.

Голова кримінального відділення національної поліції Нідерландів Вільберт Поллісен у своєму виступі заявив, що слідча група прийшла до висновку, що саме цей ЗРК "Бук" збігається за відмітними ознаками з тим, який збив малайзійський "Боїнг".

Зокрема, на тягачі, що перевозив бойову техніку, і на самому ЗРК частково вдалося розрізнити бортовий номер, а також позначку, яка вказує на центр ваги, яку наносять при перевезенні важких вантажів.

Також по відеокадрах вдалося встановити схожість між інформацією, наданою свідками. Слідчі наголошували, що проаналізували наявні у відкритому доступі фото- та відеодокази, які допомагають встановити шлях переміщення "Бука" із Росії на окуповану теритоію України та назад.

"Ми дійшли висновку, що "Бук" належав 53-й бригаді ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курськ", – сказав він.

Керівниця федеральної поліції Австралії Дженіфер Хурст розповіла, що літак був збитий ракетою серії 9М38.

Частину ракети, де розташовувався двигун ракети, знайшли на території України у вересні 2016 року.

"На оболонці було знайдено номер, який вказує на код виробника – підприємство розташоване в Московській області, рік виробництва – 1986, також вказаний серійний номер ракети", – сказала вона.

Слідчим вдалося отримати відбитки пальців, які залишилися на елементах боєприпаса, тому є ймовірність встановити безпосередніх виконавців злочину.

Також наголошувалося, що слідство має обмеження через те, що наразі немає вільного доступу до території, де впав літк.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року поблизу міста Сніжне на Донеччині був збитий пасажирський літак рейсу МН-17, який виконував політ за напрямком Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія)

Росія відкидає причетність до злочину, але незалежним розслідувачам Bellingcat та журналістам на основі доказів із відкритих даних вдалося давно довести, що провина за катастрофу лежить на Росії та її військових. Серед них - Сергій Дубинський на прізвисько "Хмурий", який частково керував переміщенням "Бука" із Росії та російський генерал-полковник Микола Ткачов.