Облава ФСБ: в Ростові-на-Дону затримані ще троє кримських татар

13:35, 28.03.2019
Облава ФСБ: в Ростові-на-Дону затримані ще троє кримських татар

Затримані кримськотатарські активісти (фото: Кримьска солідарність)

Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров та Владлен Абдулкадиров були затримані в Ростові-на-Дону внаслідок масової облави ФСБ Росії.
 
Всі троє є активістами.
 
Як передає "Кримська солідарність", Осман Аріфмеметов і Ремзі Бекіров - цивільні журналісти, стримери "Кримської солідарності", а Владлен Абдулкадиров організовував передачі політв'язням до СІЗО.
 
За даними видання, в їх домівках в окупованому Криму під час учорашньої масової облави ФСБ також був проведений обшук - за їх відсутності.
 
Нагадаємо, після масових обшуків в 23 будинках в Сімферополі у районах Кам'янка та Строганівка і в двох будинках в селі Володимирівка Білогірського району окупанти в Криму затримали 20 кримських татар. Їх підозрюють у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії з 2003 року.
 
Всього, за даними активістів, силовики нагрянули за 35 адресами. Адвокатів до будинків підзахисних не пустили.
 
Як повідомляла "УМ", через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьківської опіки.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.