Олександр Лукашенко прямо заговорив про загрозу незалежності Білорусі

10:50, 12.01.2019
Олександр Лукашенко прямо заговорив про загрозу незалежності Білорусі

Олександр Лукашенко вірить, що знайде гідну відповідь для Росії (фото: прес-служба президента Білорусі)

Лідер Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що в найближчі роки країну будуть "дуже сильно пробувати на зуб", однак вона знайде гідну відповідь.
 
Про це повідомляє агентство БЕЛТА.
 
Так, Лукашенко вважає, що 2019 і 2020 роки будуть непростими для білоруського народу.
 
"Це непрості роки, тому що, скажу відверто, у ці два роки нас будуть дуже сильно "пробувати на зуб", на предмет того, чи гідні ми, якщо конкретизувати, тієї незалежності, про яку ми завжди і всюди говоримо", - зазначив він.
 
Лукашенко також додав, що Білорусь має бути готовою "відповісти на це питання".
 
"Я абсолютно переконаний, що ми знайдемо гідну відповідь", - заявив президент Білорусі. 
 
Варто зазначити, що напередодні президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія може втратити "єдиного союзника" на західному напрямку через відсутність домовленостей щодо компенсації за податковий маневр в нафтовій сфері, передає "Радіо Свобода".
 
"Якщо обере керівництво Росії такий шлях руху і втрату єдиного союзника на західному напрямку, це їхній вибір. Ми ж їх змусити не можемо", - заявив Лукашенко.
 
Натомість у МЗС Росії переконують, що в поглибленні спорідненості Росії та Білорусі не варто сумніватися. "Білорусь - наш надійний союзник, партнер. Курс на розширення стратегічної взаємодії з Мінськом не підлягає сумніву, це закріплено, зокрема в концепції зовнішньої політики нашої країни", - заявила білоруському "Інтерфаксу" представниця російського МЗС Марія Захарова.
 
Як відомо, після оголошення Росії про припинення поставок дешевих енергоносіїв, вона поставила ультиматум: відновлення економічної допомоги в обмін на виконання умов договору від 8 грудня 1999 року про створення Союзної держави Росії і Білорусі. Останнє означає, що Білорусь просто втратить незалежність, навіть якщо збереже формально герб і прапор.
 
Як повідомляла "УМ", Володимир Путін і Олександр Лукашенко в суботу 29 грудня провели переговори у Кремлі, під час яких обговорили подальший розвиток відносин між країнами. У Білорусі припускали, що в новорічному зверненні президент Білорусі може оголосити про приєднання до Росії. Однак Олександр Лукашенко під час новорічного звернення проігнорував тему приєднання до Росії, натякнувши на розрив з нею.
 
Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко нещодавно публічно посварився з Володимиром Путіним через ціну на газ. А 26 грудня стало відомо, що Лукашенко більше не вважає Росію "братньою державою" - після відмови у грошах.