Євген Нищук очолив театр імені Івана Франка, фото

12:33, 04.04.2024
Євген Нищук очолив театр імені Івана Франка, фото

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв представляє колективу "новоспеченого" керівника театру імені Івана Франка Євгена Нищука (Фото: сайт МКІП)

Актора театру та кіно народного артиста України Євгена Нищука призначили Генеральним директором - художнім керівником Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба МКІП на сайті відомства.

 

Від 2023 року Нищук є головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. В Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка він працює з 2015 року. Акторський шлях починав у Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір'я».

 

Євген Нищук є військовослужбовцем ЗСУ, учасником боїв на Київщині, Миколаївщині й Херсонщині у 2022 році.

 

Актора називали «голосом Майдану» під час Помаранчевої революції 2004 року. Він же був модератором на сцені Євромайдану 2013 - 2014 року.

 

 

Євген Нищук — український актор театру, кіно та дубляжу, політик та громадський діяч. Народний артист України з 2015 року. Він також був Міністром культури України з 27 лютого до 2 грудня 2014 року та з 14 квітня 2016 року до 29 серпня 2019 року.

 

Лауреат премії «Київська пектораль-2013» у за роль у постановці «Прекрасний звір у серці» Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я». Нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2019).

 

З 22 травня 2023 – Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

 

«Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка історично завжди був центром та осердям українства. Тут формувалася українська ідентичність в різні часи, зокрема й в часи заборон. Тут створено багато сенсів і візій. Театр сьогодні має бути таким, яким завтра має бути суспільство», – сказав Євген Нищук.

 

Він також подякував за служіння мистецтву Михайлу Захаревичу, який багато років керував Національним академічним драматичним театром імені І. Франка.

 

 

Нагадаємо, 4 березня цього року в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбувся благодійний показ вистави «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка. Тоді на потреби захисників і захисниць вдалося зібрати 2 349 000 гривень. В грудні минулого року під час благодійного показу цієї ж вистави вдалося зібрати майже 1 770 000 гривень. Їх спрямували на потреби Збройних Сил України, а саме на придбання дронів.

 

Як повідомляла УМ, Євген Нищук сформує авторитетний склад Шевченківського комітету.