Карпенко-Карий «Хазяїн»: Театр на Подолі змінив прізвище економа Зеленського на Залуський

17:44, 28.11.2023
Карпенко-Карий «Хазяїн»: Театр на Подолі змінив прізвище економа Зеленського на Залуський

Дії п'єси «Хазяїн», яку представив Іван Уривський, перенесені в сучасність. (facebook.com/ivan.uryvskyi)

Театр на Подолі вніс зміни до п'єси "Хазяїн" Івана Карпенка-Карого, змінивши прізвище персонажа "Зеленський" на "Залуський".

 

У новій інтерпретації, яку представив режисер Уривський, дії п'єси перенесені у сучасність. 

 

Як інформує Україна молода, про це у день прем’єри, 27 листопада, розповів головний редактор "Главкома" Микола Підвезяний.

 

"Цікаво, це вже цензура чи ще ні?)) У Карпенка-Карого у "Хазяїні" є не дуже вправний економ на прізвище Зеленський. Хто пам'ятає, Зеленський у творі скаржиться на підлеглих йому "холопів", що "силу мають", боїться, що вони "можуть наговорити зайве"...

 

І ось у новій постановці у Театрі на Подолі за версією режисера Уривського події "Хазяїна" перенесені у сучасність, і Зеленський тут вже став... Залуським. Дякуємо, що хоча б не Залужним) Усі інші герої залишилися при своїх іменах і прізвищах", - написав він.

 

 

У Театрі на Подолі відмовилися від коментарів. Але 28 листопада, Іван Уривський таки прокоментував ситуацію.

 

"У виставі деякі персонажі обʼєднані в один, відповідно деякі прізвища змінені, бо не хотілось використовувати дешевий прийом і спекуляції на відомому прізвищі, щоб потішити глядача, та і в структурі вистави це виглядало б недоречно.

 

Деякі персонажі взагалі відсутні, навіть жінки виконують чоловічі ролі. Немає елементів національних костюмів. Пʼєса сильно скорочена. Всі персонажі (особливо прізвища) пʼєси та вистави є вигаданими та не відповідають реальності і дійсності, не мають на меті когось образити чи скомпрометувати. А центральним персонажем є вівці, тому приходьте і робіть висновки самі!" - написав він.

 

Як повідомляла УМ, оперу композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка Chornobyldorf  вперше покажуть у США. Прем’єра відбудеться в Нью-Йорку на Prototype Festival. Вісім показів пройдуть на сцені театру La Mama. Побачити виставу можна буде  із 11 по  21 січня уже наступного, 2024 року.