Спілка ветеранів обурена наміром реставрувати Софію Київську за 80 млн грн

15:56, 31.10.2023
Спілка ветеранів обурена наміром реставрувати Софію Київську за 80 млн грн

За рахунок меценатських коштів виготовлено 6 хрестів та заплановано виготовлення центрального хреста на куполах офії Київської. (facebook.com/SophiaKyiv)

Спілка ветеранів війни обурена тим фактом, що Національний заповідник «Софія Київська» оголосив тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем, а також на позолоту куполів на загальну суму майже 80 млн грн.

 

Як інформує Україна молода, такі наміри заповідника засвідчують дані порталу «Прозорро», де зазначається, що вартість робіт становитиме 79 млн 203 тис. гривень.

 

Джерела фінансування - державні й благодійні кошти та соціальний фонд. Реставраційні роботи триватимуть до 2028-го.

 

Громадськість така ініціатива обурила. Щодо недоречного використання бюджетних коштів вже висловилися представники Спілки ветеранів війни. Вони й звернулися до Держаудитслужби.

 

«Армії не вистачає зброї та оснащення! Бюджетні кошти в першу чергу мають бути спрямовані на фінансування Сил оборони України! Ця закупівля - недоречне, неефективне, несвоєчасне, необґрунтоване використання бюджетних коштів», - йдеться у зверненні Спілки, передає ZN.ua.

 

 

Водночас Національний заповідник «Софія Київська» відреагував на розголос так:

 

«Існуючий вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Національний заповідник «Софія Київська», на балансі якого перебуває Софійський собор, останніми роками неодноразово ставив питання перед Міністерством культури та інформаційної політики України про необхідність виконання вищезазначених робіт, але через брак фінансування  ситуація тільки погіршувалась.

 

Це призвело до того, що 14 січня 2022 р. близько 23 години під час різкого погіршення погодних умов з поривами вітру за даними гідрометеослужби до 23-25 м/с (83 км/год) відбулося падіння хреста з південно-східного купола Софійського собору. На тлі накопичення військ російської федерації на кордонах України падіння хреста з Софійського собору було сприйняте громадськістю як недобрий знак, що віщував велику війну. Страшний день 24 лютого 2022 року Свята Софія зустріла без одного хреста…

 

Невдовзі завдяки меценатам хрест вдалося відновити і повернути на своє місце. Оскільки хрести Софійського собору були встановлені приблизно в один і той же час, це тільки підтвердило велике занепокоєння стосовно технічного стану інших хрестів. В терміновому порядку Українським державним науково-дослідним та проектним інститутом «УкрНДІпроектреставрація» було розроблено проєкт «Реставрація покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору». В ході цієї роботи фахівцями інституту було проведено детальні конструкторські та науково-технологічні дослідження стану конструктивних елементів всіх куполів, хрестів та покрівлі Софійського собору.

 

За результатами досліджень технічний стан конструктивної системи куполів та, особливо, центрального куполу оцінюється як непридатний до нормальної експлуатації, конструкції та обшивка хрестів, їх з’єднання з підхресним яблуком до маківки та фальцеві з’єднання знаходяться в гостро аварійному стані, що може в будь-який час призвести до руйнації як частини куполів так і маківок, і хрестів. Проєктом передбачено комплекс заходів щодо попередження виникнення подібних аварійних ситуацій, заміни частини конструктивних систем куполів, позолоти покриття хрестів та куполів і реставрації покрівлі Софійського собору.

 

Проєктна документація пройшла експертизу та отримала позитивний експертний звіт, а також погодження Міністерства культури та інформаційної політики України.

На сьогодні за рахунок меценатських коштів виготовлено 6 хрестів та заплановано укладення угоди на виготовлення центрального хреста також за рахунок меценатів.

 

16 жовтня 2023 р. було розпочато відкриті торги… Виконання робіт за проектом розраховане на 5 років, тобто - до кінця 2028 року. Сума договору - 79 203 717,18 грн з ПДВ.

 

В цьому році на виконання робіт, заявлених у тендері, виділено з Державного бюджету 2 млн грн на встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах. Інші роботи, у тому числі й золочення, будуть виконуватись після закінчення воєнного стану».

 

Як повідомляла «УМ», про плани реставрації Софії Київської стало відомо два тижні тому.