Заборона на ввезення та розповсюдження книг з рф і білорусі: Зеленський підписав закон

12:29, 22.06.2023
Заборона на ввезення та розповсюдження книг з рф і білорусі: Зеленський підписав закон

Відповідний закон потрібно було підписувати вже давним-давно. (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про обмеження ввезення та розповсюдження видавничої продукції з росії, білорусі та тимчасово окупованої території України.

 

Як інформує УМ, про це 22 червня глава держави повідомив у Телеграмі.

 

«Підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України". Вважаю закон правильним», – зазначив Зеленський.

 

Він також пояснив, що текст закону був надісланий інституціям ЄС для додаткової оцінки того, чи можуть окремі норми документа вплинути на виконання зобов’язань у частині захисту прав меншин, зокрема мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС.

 

Нагадаємо, що 19 червня 2022 року Верховна Рада 306-ма голосами ухвалила закон 2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

 

У відповіді на петицію щодо підписання закону Зеленський пояснив, що не візував його, оскільки надійшли пропозиції від Міністерства юстиції та МЗС України застосувати вето, а віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина поінформувала про направлення цього закону стороні ЄС для надання додаткової оцінки впливу його ухвалення на виконання зобов'язань у частині захисту прав національних меншин, у тому числі мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС.

 

Українські письменники та інші відомі діячі до річниці ухвалення закону організували флешмоб у соцмережах #ЧасПідписатиКнижковийЗакон.

 

Як повідомляла УМ, Послідовники Гебельса: російські військові спалюють українські книжки в котельнях.