Prix Voltaire Special Award: закатованого письменника Вакуленка посмертно відзначили премією

14:40, 23.05.2023
Prix Voltaire Special Award: закатованого письменника Вакуленка посмертно відзначили премією

Вакуленко-К. Володимир щойно отримав посмертно важливу нагороду Prix Voltaire Special Award від Міжнародної Асоціації Видавців. (Фото: Фейсбук Victoria Amelina)

Нагородою Prix Voltaire Special Award від Міжнародної асоціації видавців посмертно удостоїли письменника із Харківщини Володимира Вакуленка.

 

Як інформує УМ, про це повідомила українська письменниця та громадська діячка Вікторія Амеліна у Фейсбуці.

 

«До кінця травня обіцяю привезти нагороду до Капитолівки (рідне село Володимира Вакуленка на Харківщині). Думаю, важливо, щоби рідні її побачили і щоби і ця відзнака була у Володиній кімнаті», - написала вона.

 

«На врученні говорила, що Володя, мабуть, хотів би присвятити цю нагороду всім письменникам, яких убито за те, що обрали бути українцями. І читала уривок зі щоденника Володі в перекладі дорогої Дейзі Гіббонс», - додала Амеліна.

 

Володимир Вакуленко був убитий під час російської окупації Ізюмського району Харківської області. Довгий час його вважали безвісти зниклим, але наприкінці листопада минулого року ДНК-експертиза підтвердила, що одне з тіл, знайдених після деокупації регіону, належить письменникові. Відомо, що його застрелили у проміжку між 24 березня і 12 травня 2022 року.

 

 

Видавництво Старого Лева перевидало «Татусеву книгу» дитячого письменника та поета Володимира Вакуленка, якого під час окупації Ізюмського району Харківської області вбили росіяни.

 

Як повідомляла УМ, поет, прозаїк, автор роману «Завод» Ігор Мисяк поліг на фронті, захищаючи Україну від російських загарбників.