Оксана Забужко нагороджена краківською премією імені Станіслава Вінценза

13:15, 10.11.2022
Оксана Забужко нагороджена краківською премією імені Станіслава Вінценза

Оксана Забужко стала першою українкою, яка отримала польську премію імені Станіслава Вінценза. (krakow.pl)

Українська письменниця Оксана Забужко стала першою жінкою в Україні, яка отримала премію міської ради Кракова імені Станіслава Вінценза. Раніше цією відзнакою нагороджені були лише чоловіки.

 

Як інформує Україна молода, про цеповідомляє  інтернет-портал Krakow.pl.

 

Зазначається, що Оксану Забужко відзначили за її величезну працю, спрямовану на донесення до світу історичної, культурної та екзистенційної специфіки України. 

 

Голова комісії з нагородження Рафал Комаревич заявив, що «величезна праця Оксани Забужко [...] в ширшому контексті цивілізації, сучасної історії та зв’язків між народами, а також її літературні досягнення в особливий спосіб привносячи чутливість до жителів нашого макрорегіону ближче, сприяли тому, що Комісія з нагороди майже одностайно прийняла її кандидатуру»

 

Церемонія нагородження відбудеться 22 листопада під час відкриття Open Eyes Economy Summit в Кракові. Окрім статуетки та титулу, Забужко отримає й 50 тисяч злотих.

 

З нагоди нагородження, Оксана Забужко зустрінеться також з прихильниками у Кракові. Захід відбудеться у понеділок, 21 листопада в Міжнародному центрі культури (Rynek Główny 25) о 18:00. 

 

Забужко - перша українська письменниця, яка отримає премію. До цього лауреатами премії ставали лише українські чоловіки. Так у 2020 році лауреатом став український кінорежисер та колишній бранець Олег Сенцов, у 2016 році – український історик, науковець та публіцист Ярослав Грицак. 

 

Книги Оксани Забужко перекладено понад 20 мовами. Українська поетка, письменниця й есеїстка вже має низку премій. Зокрема це Національна премія України імені Тараса Шевченка (2019), Літературна премія Центральної та Східної Європи "Анґелус" (2013) та "Книга року BBC" (2020). 

 

Відомо, що премія ім. Станіслава Вінценза існує з 2005 року. До складу журі входять лауреати премії, а також діячі культури, науки та освіти, а також голова міської ради Кракова та представник президента міста. 

 

15 жовтня у видавництві "Комора" повідомили, що надрукують нову книжку письменниці Оксани Забужко про російсько-українську війну «Найдовша подорож».

 

«Найдовша подорож» — 90-сторінкове есе про два плани російсько-української війни: 30-літній і 300-літній. Книжка, окрім української, вийде італійською (видавництво Einaudi), німецькою (видавництво Droschl), норвезькою (видавництво Kagge) та польською мовами (видавництво Agora). 

 

Для довідки: Станіслав Вінценз — польський письменник, філософ, перекладач. Для українців він – передусім фольклорист і знавець Гуцульщини, де він провів своє дитинство, потім записував оповідки гуцулів. Саме завдяки романові Вінценза "На високій полонині" світ дізнався про гуцульську культуру. Цей роман став головним твором його життя.

 

Як повідомляла «УМ», відомий український письменник та поет Сергій Жадан взяв участь у проекті «Поетичний фронт», де прочитав свого вірша «Вони б мали тебе називати сестрою...».