Колектив Ukrainian Freedom Orchestra розпочав світове турне у Варшаві

08:34, 30.07.2022
Колектив Ukrainian Freedom Orchestra розпочав світове турне у Варшаві

У Варшаві стартувало світове турне Ukrainian Freedom Orchestra, створеного на знак проти війни рф в Україні

У Варшаві у Національній опері розпочалося світове турне Ukrainian Freedom Orchestra. Цей колектив українських музикантів утворився після повномасштабного вторгнення рф в Україну, ініціатором створення оркестру виступили польська Національна опера та Метрополітен-опера (Нью-Йорк).
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Кері -Лінн Вілсон, керівник оркестру у Твітері..
 
Під час пресконференції перед концертом посол України у Польщі Василь Зварич назвав дуже символічним те, що тур стартував у Варшаві в День Української державності.
 
«Це потужний меседж усьому світу, що державність не дається раз і назавжди. Її потрібно плекати, як і національну спадщину та культуру»,—підкреслив Зварич. Він подякував організаторам за їхній внесок у підтримання української культури.
 
Віцепрем’єр, міністр культури і національної спадщини РП Пьотр Глінський наголосив, що від самого початку російської агресії Польща стоїть на боці України. 
 
«Для нас честь і обов’язок бути разом з Україною та українцями під час цих страшних подій. Україна захищає не лише свій суверенітет, але й Польщу, Європу та всю нашу цивілізацію»,- підкреслив Глінський.
 
Він додав, що головним завданням оркестру буде «пробудження світу від байдужості».
 
Своєю чергою заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко подякувала усім, хто долучився до створення оркестру.
 
«Ми боремося не лише за територію, а й за право на існування незалежної держави. Наша культура під загрозою. Тому надзвичайно важливо, що музиканти Ukrainian Freedom Orchestra під керівництвом Кері-Лінн Вілсон передадуть цей меседж світу»,- наголосила Григоренко.
 
Учасники заходу також  переглянули відеопослання міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Він зазначив, що концерти Ukrainian Freedom Orchestra у Варшаві та інших містах є жестом солідарності з жертвами війни в Україні. Міністр подякував польській Національній опері та Метрополітен-опера за те, що вони змогли зібрати провідних українських музикантів для участі в цьому турі Європою та США.
 
Оркестр очолює відома канадська диригентка українського походження Кері-Лінн Вілсон. До нього увійшли музиканти Національного симфонічного оркестру України, Київської національної опери, Оркестру львівської філармонії та Харківської опери. У складі колективу виступлять, зокрема, українська оперна співачка Людмила Монастирська та піаністка Анна Федорова.
 
У програмі - твори українського композитора Валентина Сильвестрова, Фредеріка Шопена, Йоганнеса Брамса, Людвіка ван Бетховена та Антоніна Дворжака.
 
Упродовж 28 липня - 20 серпня Ukrainian Freedom Orchestra здійснить світовий тур. Окрім Польщі, українські музиканти виступлять у Німеччині, Франції, Нідерландах, Великій Британії, Ірландії, а також у США. Кошти, зібрані під час концертів, підуть на підтримку українських артистів, їх буде передано Міністерству культури та інформаційної політики України.
 
Як повідомляла УМ, театральна спільнота 11 країн у межах фестивалю «Мельпомена Таврії-2022» гучно заявила про підтримку України у час повномасштабної війни росії на наших територіях.