Книжкові продажі під час війни в Україні впали в 3-4 рази

14:29, 08.07.2022
Книжкові продажі під час війни в Україні  впали в 3-4 рази

Книжковий бізнес ледь виживає: продажі знизилися чи не наполовину (Фото з відкритих джерел)

Від початку повномасштабного вторгнення продаж книжок в Україні знизився в 3-4 рази.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив в ефірі національного марафону новин засновник і генеральний директор харківського видавництва «Ранок» Віктор Круглов.
 
«Кілька місяців видавництва тільки оговтувалися. Звичайно, книжок зараз продається набагато менше. Книжковий ринок упав в тричі, а може й в чотири рази. Що приємно – відновлюється видання книжок, але зараз виходять книжки, які здавалися до друкарень буквально перед 24 лютого», - повідомив Круглов.
 
Він зауважив, що основною є проблема матеріальної підтримки працівників видавництв.
 
«Звичайно, що ми не чекали таких складнощів. Наші працівникі розпорошені і по Україні, і по світу. Працюємо і в бомбосховищах під час повітряних тривог, і з-за кордону. Редагування рукописів, робота з авторами, підготовка оригінал-макетів триває. Ми готуємо нові підручники для 5 класу, розпочали підготовку підручників для 6-7 класів», - зазначив засновник видавництва.
 
Він сподівається, що Президентом невдовзі буде підписано закон про підтримку книжкової справи, який може запрацювати з 2023 року. Ним передбачаються сертифікати для батьків новонароджених на придбання книжок українською мовою та підтримка книгарень.
 
Круглов зауважив, що видавництва, зокрема, й «Ранок», в перші дні повномасштабної війни виступили з ініціативою про бан російської культури.
 
«Ми писали листи до закордонних партнерів, аби була заборонена участь російських видавництв у книжкових виставках», - зазначик директор. 
 
Також харківський «Ранок» відмовився від друку книжок російською мовою.
 
Як відомо, у Центральній бібліотеці Вільнюського міського управління 1 липня стартував проєкт «Українська книжкова поличка» з передачі української літератури, що реалізується під патронатом першої леді України пані Олени Зеленської.
 
Як повідомляла УМ, культурні діячі України вимагають від президента Володимира Зеленського нарешті підписати так звані «книжкові» закони - №6287 та №7459, які не лише підтримають вітчизняних книговидавців, але й звільнять інформаційний простір від російського впливу.