Рашисти знищили Національний музей імені Григорія Сковороди

09:58, 07.05.2022
Рашисти знищили Національний музей імені Григорія Сковороди

Будівля національного музею їм. Г Сковороди згоріла вщент, однак найцінніші експонати вдалося врятувати (Фото: Харківська ОВА)

На Харківщині внаслідок прямого влучання російської ракети,  знищено Національний музей ім. Григорія Сковороди, який розташований у селі Сковородинівка Богодухівського району. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомили в Facebook селищної ради Золочева. 
 
Унаслідок ракетного обстрілу сталася пожежа, вогонь охопив усі приміщення музею.  Поранення отримав  35-річний син директора музею, який працював там охоронцем. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні.
 
Пожежу в музеї Сковороди загасили о 8:05 7 травня. Площа загоряння склала 280 кв. м.
 
Приміщення музею Григорія Сковороди в Харківській області знищене, однак найцінніші експонати не постраждали.
 
Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.
 
 
«Снаряд влучив просто в дах будівлі. На території перебував 35-річний чоловік, який наглядав за музеєм, на жаль, отримав поранення. Приміщення фактично знищене. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне місце»,— йдеться в повідомленні. 
 
Інформацію про те, що деякі експонати вдалося вберегти підтвердив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.
 
 
 
Як відомо, Національний музей їм. Григорія Сковороди розташований у с. Сковородинівка. Це був маєток XVIII століття, у якому останні роки свого життя працював та біля якого був похований великий філософ. Цього року із дня його народження минає 300 років.
 
Як повідомляла УМ, під час російського артилерійського обстрілу знищений храм Вознесіння Господнього у селі Лукʼянівка, який  належав до памʼяток дерев’яної архітектури.