Книжковий ринок України виріс утричі завдяки програмі «єПідтримка»

17:57, 13.02.2022
Книжковий ринок України виріс утричі завдяки програмі «єПідтримка»

До книгарень прийшли люди, які, можливо, ніколи раніше не купували книги. (facebook.com/folioua)

Завдяки програмі «єПідтримка» книжковий ринок України виріс утричі в порівнянні з 2021 роком.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів видавець, гендиректор та основний власник видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький у програмі «Дисиденти» телеканалу «Дом».

 

«Якщо говорити про сьогоднішню ситуацію на книжковому ринку, безумовно, жахливим був 2020 рік, під час якого продаж книжок упав приблизно на 35-40%. У 2021 році падіння трохи пригальмувалося, але воно було. І був дуже сильний хід української влади, коли наприкінці 2021 року запровадили програму "єПідтримка". І ми сьогодні маємо приблизно триразове зростання книжкового ринку в порівнянні з тим самим періодом минулого року», - повідомив видавець.

 

Красовицький зазначив, що програма «єПідтримка» повернула до книгарень не лише колишніх читачів, а й привернула увагу людей, які раніше не купували книги.

 

«До книгарень (як вуличних, так і в інтернеті) прийшли люди, які, можливо, ніколи раніше не купували книги або не купували останні 20-30 років. Це дуже важливий ефект, тому що багато хто з них повернеться на книжковий ринок вже зі своїми грошима», - розповів він.

 

І додав: «Це питання не стільки грошей, тому що книга не набагато дорожча за найпростіші продукти харчування. А це питання звички, менталітету, якогось набору умовностей, і зараз ці умовності були поламані».

 

Зауважимо, що для розвитку книжкового ринку важливим чинником є ціна. Її можна знизити шляхом видання книг у м'якій обкладинці.

 

Зокрема, пан Красовицький уточнив, що собівартість покетбуків у півтора-два, іноді навіть утричі нижча, ніж аналогів на хорошому папері та у твердій палітурці. Але для виходу на прибуток все одно потрібні великі тиражі.

 

«У розвинених країнах частка книг у м'якій обкладинці дуже велика. В Україні вона маленька. Чому? Тому що низькі тиражі. За низьких тиражів ефект зниження ціни від переходу до м'якої обкладинки майже нівелюється. Щойно на книжковому ринку України будуть тиражі хоча б у середньому 5 тис., то й ринок стане справжнім ринком, і книга у м'якій обкладинці ввійде до кожного дому», - запевнив він.

 

Наступним чинником, який допоможе розвитку книжкового ринку в Україні, є запровадження певної монополії вітчизняної літератури.

 

«Безумовно, ще одним фактором дуже важливим є те, що Україна має нарешті стати монопольним книжковим ринком, як монопольними є більшість книжкових ринків у світі. Наприклад, Франція не ввозить французькі книги з-за кордону. Канада чи Америка не ввозять книги з Великої Британії», -пояснив власник видавництва «Фоліо».

 

Як повідомляла «УМ», видавництво «Ранок» закликає українців долучитися до Всесвітнього дня дарування книжок і всеукраїнського флешмобу 14 лютого.