Поліський Фокстрот: завершено сценарій серіалу про трагедію міста у Чорнобильській зоні, фото

23:34, 15.11.2021
Поліський Фокстрот: завершено сценарій серіалу про трагедію міста у Чорнобильській зоні, фото

Архівне фото в руках учасника демонстрації у Поліському. (facebook.com/DocNoteFilms)

Художній чотирисерійний мінісеріал «Поліський Фокстрот» про трагічну історію міста Поліське, яке постраждало від аварії на Чорнобильській АЕС, але було остаточно відселене лише на початку 90-х, планують зняти в Україні.

 

Наразі студія DocNoteFilms вже завершила роботу над сценарієм майбутнього мінісеріалу, який створено за мотивами реальний подій, що відбувалися наприкінці 80-х – на початку 90-х у місті Поліське.

 

Про це Україні молодій повідомили представники студії DocNoteFilms.

 

Зазначається, що «Поліській Фокстрот» став першим художнім проєктом студії, що спеціалізується на документальних фільмах та проєктах соціального спрямування.

 

«Ідея чотирисерійного фільму з’явилася під час роботи над документальною стрічкою «Поліські Тенета», прем’єра якої відбулася в серпні цього року. Вона розповідає про трагічну історію міста Поліське, яке постраждало від аварії на Чорнобильській АЕС більше, ніж Чорнобиль, але було остаточно відселене лише на початку 90-х», - повідомили «УМ» у студії.

 

У процесі розробки сюжету документального фільму режисер Костянтин Кляцкін та автор ідеї і оператор Павло Липа наштовхнулися на історію Ростислава Затхея, який  переїхав із Львова до Поліського вже після аварії, у 1987 році, на роботу заступником завідувача аптеки.

 

Ростислав Затхей (праворуч) на демонстрації у Поліському (Фото – архів Ростислава Затхея).

 

На той час радянська влада активно переконувала мешканців, що місто є безпечним для життя, хоча саме сюди вітром віднесло значну частину радіонуклідів одразу ж після аварії.

 

Ростислав із групою небайдужих поліщуків намагався відшукати правду про реальні рівні забруднення міста, брав активну участь у екологічних акціях, намагався зробити якомога більший розголос та, зрештою, добитися відселення людей з небезпечної зони. І все це – в останні роки радянської влади під постійним контролем та пресингом із боку спецслужб.

 

                                                                   Ростислав Затхей. Сучасне фото. 

 

Історія Ростислава виявилася настільки захопливою та об’ємною сумішшю соціальної, психологічної драми та навіть детектива, що надихнула студію DocNoteFilms на створення сценарію художнього мінісеріалу «Поліський Фокстрот».

 

Сценарист Костянтин Кляцкін розповідає:

 

«Я навчався в Київському національному університеті театру кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого на спеціальності «Режисура телебачення», в майстерні Юрія Терещенка. Майстерня була експериментальною, тому її випускники – не тільки режисери, а ще й драматурги, і робота сценариста для мене не нова.

 

При створенні сценарію для «Поліського Фокстроту» я все одно спирався на документальні свідчення – те, з чим звик працювати, навичку роботи з якими відточив за ці роки. Я трансформував документальний матеріал в основу ігрового, який «оброщував» драматургією та всім потрібним для повноцінного ігрового проєкту. Це дуже цікаво і відповідально. Я намагаюсь робити таке кіно, яке хотів би побачити на екрані».

 

                                                                    Сценарист Костянтин Кляцкін.

 

Для розробки сценарію знімальна команда кілька місяців шукала архівні свідчення, фото- та відеодокументи, а також зробила кілька експедицій, зокрема до Поліського, Іванкова, Народичів та до Львова – щоби записати спогади Ростислава Затхея.

 

«Ми зробили коло Зоною відчуження та містами й селами неподалік у пошуках найбільш подібного до Поліського місця, але не закинутого нині. Побували в Іванкові (але він на роль Поліського зовсім не підійшов) та в Народичах, які нам дуже сподобались, поспілкувалися з місцевими мешканцями та дізналися багато цікавого про історію міста від Світлани Карплюк», - розповідають сценаристи.

 

Наразі сценарій чотирисерійного проєкту «Поліський Фоктрот» завершено, а студія DocNoteFilms розпочинає пошук партнерів для його екранного втілення – стримінгові платформи, телеканали тощо.

 

Сценарій створювався за підтримки Українського культурного фонду.

 

Як повідомляла "УМ", влада планує відновити три туристичні об'єкти у Чорнобильській зоні відчуження. Йдеться про кафе «Прип'ять», автовокзал і 16-поверхову будівлю у «мертвому місті»  Прип'ять.