«Аристократична Україна» на Житомирщині: дружини і матері українських військових демонстрували одяг українських дизайнерів

19:01, 28.09.2021
«Аристократична Україна» на Житомирщині: дружини і матері українських військових демонстрували одяг українських дизайнерів

Учасники фестивалю етнічної моди «Аристократична Україна» (Фото автора)

На Житомирщині в історико-культурному комплексі «Замок-музей Радомисль» відбувся  традиційний фестиваль етнічної моди – етно-фешн-шоу «Аристократична Україна». 
 
Фестиваль проводиться вп’яте. Цьогоріч учасників фестивалю приїхав привітати  Партха Сатпатхі, Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Індія в Україні. Від народження фестивалю, із 2016 року,  зберігається одна важлива традиція: серед моделей, які демонструють одяг українських дизайнерів   – дружини і матері українських військових і бійців добровольчих батальйонів, які загинули, захищаючи Україну від російської агресії. 
 
Відкрила  фестиваль дизайнерка Анна Братасюк, яка створює ексклюзивний одяг й аксесуари ручної роботи. Колекції Анни неодноразово демонструвалися як в Україні, так і в Канаді, США, Великобританії, Литві. Творче кредо майстрині – елегантність, ексклюзивність, екологічність. Її  образи стильні і гармонійні. Основним матеріалом дизайнерки є вовна. Окрім неї вона використовує шовк, льон. Кожен виріб зроблено з любов’ю і гріє не лише тіло, а й душу.
 
Вже традиційними учасниками фестивалю «Аристократична Україна» є торгова марка «Ляля-Краля». Цьогоріч вони представили колекцію за мотивами українського бароко. Глядачі аплодували моделям «Гранат», «Червоне золото», «Зелений опал», «Бірюза», «Рожевий опал», «Агат», «Блакитний сапфір», «Перлина».
 
Житомирський Центр творчості дітей і молоді (дизайнерка Наталія Гладій) представили театр етнокостюму «Інанна». Пані Наталія – лауреатка першої премії Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Віночок миру і добра», володарка першої премії міжнародного конкурсу дизайнерів «Мода без кордонів», переможниця етно-фешн-шоу «Аристократична Україна» в номінації «Аксесуар року». 
 
Для цьогорічного фестивалю підготувала колекцію «Шепіт води». За основу взяла традиційну поліську біло-блакитну кольорову гамму. За словами дизайнери, на створення колекції її надихнули озера Житомирщини. 
 
На фестивалі «Аристократична Україна» надають подіум не лише  торговим маркам і брендам. Тут цінують і тих, хто зберігає автентичну українську традицію в повсякденному побуті, виготовляючи одяг для рідних і близьких. 
 
Саме такою є народна майстриня Ірина Шишковська. Свої вироби вона розробила  для донечок – Софії  й Ірини,  для урочистих подій у школі. Аби підтримати доньок, мама й собі вишила сорочку і плахту. А згодом –  сорочку для чоловіка. У роботах пані Ірина використовує бавовну, атлас, бісер.
 
Родинну колекцію представив сімейний дизайнерський колектив «Родина 7я». Більшість виробів майстриня Тетяна Ковальчук  розробляє для доньки Катерини, яка грає в аматорському театрі. Для кожного сценічного образу є свій костюм.
 
Артистами й водночас моделями стали учасники хору «Ластівка» Будинку дитячої та юнацької творчості Голосіївського району міста Києва. Діти виступили в костюмах, які розробила керівниця хору й модельєрка Оксана Урсатій. 
 
Концертні костюми – це поєднання класичного й академічного стилів з етнічними аксесуарами – прикрасами. Сукні класичного крою. Тканина – габардин молочного кольору. За основу авторка взяла лекало класичної сукні для дівчаток, які супроводжують наречену на вінчання. 
 
Увагу привертають – чільце й балабони. Чільце є традиційною староукраїнською оздобою. Має галицьке походження, викликає асоціації з головними уборами періоду княжої доби в Україні. Ну і важливий аксесуар сьогодення – захисна маска з вишитим логотипом хору «Ластівка».
 
Свою нову колекцію на фестивалі представили бренд Natli Datzka (дизайнерка Наталія Дацко) разом з дизайнеркою головних прикрас Мілою Вєдєнєєвою. Учасниці  підготували  колекцію «Наша Іванка».  Її характерна риса – авторська техніка «нашиванка» з використанням ручної вишивки, мережива, шнурів тасьми. 
 
Нашиванка може використовуватися як  у свята, так і в будні. Дизайнерка вважає, що ця річ має бути в гардеробі кожної шанувальниці українського одягу. Особливість нашиванки в тому, що вона не тільки є святкова, а й комфортна, легко поєднується зі спортивним стилем. До виробів пасували віночки, розроблені Мілою Вєдєнєєвою.
 
 Без повторів, в єдиному екземплярі створює стилізований одяг від бренду Elise дизайнерка Єлизавета Романенко. Це неповторна ручна вишивка в поєднанні з найякіснішими натуральними тканинами та сучасними тенденціями моди.
 
Здивував глядачів на фестивалі дует дизайнерок Анни Хруленко та Анастасії Кривуци. Вони працюють на перетині двох культур – ісламської та традиційної української. Анна Хруленко – випускниця академії стилю і дизайну Андре Тана, неодноразова  фіналістка й лауреатка призових місць міжнародних конкурсів. 
 
Її колега Анастасія Кривуца робить лише перші кроки в дизайні. Вона  одинадцятикласниця, але вже сьогодні зробила свій вибір – хоче присвятити своє життя дизайну одягу. Колекція дівчат – це гармонійне поєднання різних культур та традицій на основі українського народного вбрання. 
 
Натхнення дизайнери брали з часів Київської Русі. Колекцію створили з 40-50 метрів льону. Решта тканин стокові, або ж перероблені. Дизайнерки вдячні своїм партнерам, які надали їм прикраси й хустки.
 
На фестивалі радувала піснями і своїм неповторним голосом Галина Довбиш, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів, аспірантка Національної музичної академії України імені Петра Чайковського.
 
За незабутній фестивальний день слова вдячності лунали в адресу організаторки Наталії Флюх,  директорки історико-культурного комплексу «Замок Радомисль» Оксани Кіптяк, директора Музею українських домашніх ікон та старожитностей «Душа України» Юрію Рудницькому.
 
Започаткувала фестиваль  засновниця історико-культурного комплексу "Замок Радомисль" Ольга Богомолець.