Різдво з Борткевичем: українців привітають з різдвяними та новорічними святами у Zoom

20:29, 24.12.2020
Різдво з Борткевичем: українців привітають з різдвяними та новорічними святами у Zoom

Музиканти з восьми країн привітають українців з різдвяними та новорічними святами в онлайн-проєкті «Різдво з Борткевичем».

Музиканти з восьми країн привітають українців з різдвяними та новорічними святами в онлайн-проєкті «Різдво з Борткевичем», яка розпочнеться о 16:00. 

 

Як повідомили «УМ» організатори, Zoom-подія,  присвячена постаті українського композитора польського походження Сергія Борткевича (1877-1952) і об'єднає виконавців та дослідників його творчості.     

            

Український композитор польського походження народився на Харківщині в часи Російської імперії, навчався музиці в Німеччині, волею долі через світові війни та непросту політичну ситуацію в різні періоди життя проживав у Криму, Османській імперії, Австрії. Мав зв'язки у дипломатичних колах Бельгії, Англії, Італії, Франції.  Тож закономірно, що географія музикантів, які долучаються до нашого проекту теж досить широка.

           

«Музичні привітання прозвучать з України, Польщі, Німеччини, Італії, Нідерландів, Англії, США та Японії» - коментує «Україні молодій»  Галина Дуб, авторка ідеї, співорганізаторка  проєкту, який реалізують за підтримки Українського культурного фонду.

            

Учасниками Zoom-посиденьок стануть, зокрема: Темур Якубов, скрипка  (Україна); піаністи  Чіхіро Ішіока (Японія), Павло Гінтов та Джеремая Джонсон (США), Аґнєшка Кошчєляк-Надольська (Польща), Євген Левкулич (Італія), Надєжда Влаєва (Німеччина), Клаас Трапман,  (Нідерланди); Золтан Алмаші, віолончель,  та Ірина Ушаньова-Рудько, сопрано (Україна). А також дослідник з Великобританії  Малкольм Баллан,

           

Організатори презентують стартову версію сайту, присвяченого композитору. На інтернет-ресурсі представлять матеріали про життя та творчість митця, наукові роботи та дослідження українських та зарубіжних авторів, аудіо- та відеозаписи творів композитора. 

       

Створення сайту ініціювала команда проєкту "Борткевич в Україні", учасники якої займаються популяризацією творчості митця. В 2017 році організували в Києві міжнародний п'ятиденний фестиваль музики композитора і відтоді продовжують створювати тематичні події.  

 

До речі, наприкінці онлайн - посиденьок запланована сесія, коли слухачі зможуть поставити запитання до учасників. Автори найцікавіших отримають  компакт-диск з записом творів Борткевича.

 

Як повідомляла УМ, предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній не проти переходу помісної церкви України на новий григоріанський календар святкування Різдва 25 грудня.