Кінематографісти виступили проти системного тиску на українське кіно

22:21, 16.10.2020
Кінематографісти виступили проти системного тиску на українське кіно

Кадр із українського фільму "Фортеця Хаджибей"

Представники кіноіндустрії в Україні та громадські активісти провели мітинги проти системного тиску на українське кіно.
 
Про це інформує "Україна молода" з посиланням на відповідну заяву кінематографістів у п'ятницю.  
 
З листом простесту вони звернулися до прем"єр-міністра, міністра культури, голови парламентського комітету та державного агентства з питань кіно.
 
У документі - висловили недовіру державній підтримці кінематографа. 
 
Під документом - підписались майже 250 акторів , режисерів, сценаристів.
 
Зокрема, вони вимагають переглянути результати конкурсного відбору щодо низки українських кінострічок. 
 
"Ми знаємо, що нещодавно були ганебні результати 14-го пітчінгу Держкіно, де викинули патріотичні проекти і були притягнуті за вуха проекти, які набрали менше балів, але вони розважальні. Такі як, наприклад, - ми не говоримо про війну, ми не говоримо про український героїв, ми скажено веселимося. Все, що вдалося зробити за ці роки, коли було відродження українського кіно - зараз забувається", - заявив Артемій Кірсанов, сценарист.
 
Нагадаємо, раніше українська кіноакадемія різко розкритикувала результати 14-го конкурсу Державного агентства України з питань кіно, який відбувся 6 жовтня. У академії вимагають скасувати прийняте рішення кінематографії та затвердити новий перелік переможців згідно з умовами конкурсу.
 
Як повідомляла «УМ», фільм “Червоний. Без лінії фронту” режисерів Зази Буадзе і Тараса Ткаченко – це приквел фільму “Червоний” 2017 року, який розповідає історію становлення Данила Червоного та перенесе глядача в Кременець 1930-х років.

Стрічка є масштабною екранізацією однойменного кіно-роману Андрія Кокотюхи, який є автором сценарію. Композитор – Патрік Каннелл. Виробник фільму – кінокомпанія ІнсайтМедіа.

Нагадаємо, саундтрек до фільму “Червоний” також написав гурт “Гайдамаки” за участі Тоні Матвієнко. Тоді вони виконали пісню “Ой, у лузі червона калина…”.